Δεν παίζεις με την πανδημία

Δεν παίζεις με την πανδημία

Πώς και η Ελλάδα έχει και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας την καλύτερη θέση στην Ευρώπη με εξαιρετικά χαμηλό αριθμό και κρουσμάτων και νεκρών; Η απορία είναι εύλογη αν σκεφτεί κανείς ότι όλοι είμαστε έξω, δεν υπάρχει εδώ και πολλές εβδομάδες καραντίνα. 

Προφανώς, η απάντηση είναι ότι ότι έχουμε καλά αποτελέσματα, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών τηρεί τα μέτρα με πρώτη και καλύτερη την μάσκα.

Οι πολίτες που προσέχουν έχουν φέρει το καλό αποτέλεσμα. Και αυτή η τήρηση κανόνων έχει τεράστια σημασία αν συνυπολογίσει κανείς τα σοκαριστικά ευρήματα βρετανικής έρευνας.

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Λέστερ περιγράφει πρωτοφανείς κινδύνους από την πανδημία για όσους νοσήσουν ακόμη και αν την ξεπεράσουν.

Η εν λόγω έρευνα του Πανεπιστημίου του Λέστερ έδειξε ότι το 1/3 των ασθενών που έχουν αναρρώσει από Covid επιστρέφουν μέσα σε διάστημα πέντε μηνών ξανά στο νοσοκομείο, ενώ ένας στους οκτώ πεθαίνει σε 140 ημέρες,

Αυτό που σοκάρει στην έρευνα, είναι οι αριθμοί: Η έρευνα του Λέστερ διαπίστωσε πως από τα 47.780 κρούσματα που έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο κατά το πρώτο πανδημικό κύμα, το 29,4% επέστρεψε στην κλινική μέσα σε 140 μέρες, και το 12,3% άφησε εκεί την τελευταία του πνοή.

Επισημαίνω τα παραπάνω για να καταδειχθεί η ύψιστη σημασία της ατομικής ευθύνης. Είναι ο κάθε ένας από εμάς που έχει την ευθύνη για τον ίδιο του τον εαυτό (αλλά και για τους συνανθρώπους του). Που πρέπει να ακολουθεί πιστά το τρίπτυχο μάσκα - αποστάσεις - χέρια. Γιατί δεν είναι σίγουρο ότι αν ξεπεράσεις την μόλυνση καθάρισες.