Έχει έρθει η γενιά της κατάθλιψης...

Η γενιά της κατάθλιψης

Πρώτα μετρήθηκε στις ΗΠΑ. Μια εκρηκτική άνοδος των παιδιών μέχρι 19 ετών που καταφεύγουν στους ψυχολόγους με σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Επιστήμονες προσπάθησαν να εντοπίσουν τις αιτίες αυτού του φαινομένου και η διαπίστωση σοκάρει: Η άνοδος της κατάθλιψης στα νέα παιδιά εμφανίστηκε μαζί με τα smartphone!

Η είσοδος των παιδιών σε μια δημόσια - παγκόσμια - κοινωνία όπου εκθέτουν τους εαυτούς τους σε ένα άγνωστο κοινό, συγκρίνουν την εμφάνισή τους με συνομήλικους τους, "μετρούν" τις όποιες γώσεις και απόψεις τους, δημιουργεί ένα πρωτόγνωρο νεανικό άγχος που καταλήγει στις νευρώσεις και τις εμμονές.

Σε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 400 κορίτσια από 13 έως 19 ετών διατυπώθηκε ευθέως η προσήλωση στην υπερσεξουαλικοποίηση τους. Τα κορίτσια πιέζονται μέσα από την δημόσια εικόνα των smartphone, τις διαφημίσεις του διαδικτύου και τις απαιτήσεις συνομηλίκων τους να έχουν εικόνα ελκυστκή και μάλιστα να την αυτοδιαφημίζουν.

Ένα παράδειγμα ενός τέτοιου παγκόσμου προτύπου είναι η Κιμ Καρντάσιαν που έγινε βαθύπλουτη δείχνοντας σε 24ωρη βάση της ζωή της, συνυφασμένη με την εικόνα της στην οποία διαχέεται διαρκώς η σεξουαλικότητα.

Τα νέα κορίτσια προσπαθώντας να εμφανίσουν αντίστοιχες εικόνες αναγνώρισης τους καταλήγουν είτε να μην είναι ευχαριστημένες από αυτές, είτε και να αποδοκιμάζονται. Και τότε την πόρτα χτυπά η κατάθλιψη. Γιατί η απόρριψη σε κάθε ηλικία είναι οδυνηρή, στην εφηβική ηλικία όμως απόλυτα επικίνδυνη και όχι εύκολα διαχειρίσιμη.