Ντοπέ η Πηγή Δεβετζή σε έλεγχο αντιντόπινγκ του... 2005

Από το 2005, η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (IAAF) αποθηκεύει τα δείγματα των ελέγχων αθλητών και, όταν εντοπιστεί νέα ουσία, κάνει επαναληπτικές αναλύσεις. Τον Απρίλιο του 2015, οι ερευνητές της Ομοσπονδίας χρησιμοποιώντας ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει στον τομέα του αντιντόπινγκ έκαναν λόγο για 28 (μπορεί και 32) θετικά δείγματα κορυφαίων αθλητών από το παγκόσμιο της Οζάκα, ενώ υπήρχαν και πληροφορίες για ένα ελληνικό δείγμα.

Το όνομα της Ολυμπιονίκη, Πηγής Δεβετζή, συμπεριλαμβάνεται μέσα στα 28 θετικά δείγματα, τα οποία είχαν προκύψει ύστερα από επανέλεγχο σε αυτά που είχαν ληφθεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2007 (Οζάκα). Εκεί, η πρωταθλήτρια του τριπλούν είχε έρθει τρίτη (15,04). Σύμφωνα με τους κανονισμούς, εφόσον το θέμα τελεσιδικήσει, θα της αφαιρεθεί το μετάλλιο.

Η Πηγή Δεβετζή είχε τιμωρηθεί στο παρελθόν από την IAAF με ποινή αποκλεισμού δύο ετών, διότι «απέτυχε να δώσει δείγμα» σε αιφνιδιαστικό έλεγχο το 2009.

Τώρα η αθλήτρια θα παρουσιάσει τις απόψεις της στην αρμόδια επιτροπή και ο ΣΕΓΑΣ θα στείλει το πόρισμα στην ΙΑΑF. Η IAAF θα αποφασίσει εάν θα της αφαιρέσει το μετάλλιο από την Οζάκα, ενώ η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα αποφανθεί εάν πρέπει να γίνει κάτι αντίστοιχο και για το χάλκινο του Πεκίνου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης