Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ο Μάικλ Νάιμαν ερμηνεύει αγαπημένα σάουντρακ, το Σάββατο 5 Mαρτίου

Μια από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης τέχνης και ένας από τους πλέον εμβληματικούς εκπροσώπους της μινιμαλιστικής μουσικής, ο Μάικλ Νάιμαν, επισκέπτεται την Αθήνα με τη διάσημη μπάντα του, για να παρουσιάσει τη συναυλία «Τhe Baroque Project», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 5 Mαρτίου, στις 9 το βράδυ.

Ο Μάικλ Νάιμαν δημιούργησε πολλές μελωδίες για τον κινηματογράφο, αντλώντας την έμπνευσή του από το μπαρόκ. Αγαπημένος συνθέτης των σινεφίλ λόγω της μακρόχρονης επιτυχημένης συνεργασίας του με τον Πήτερ Γκρίναγουεϊ («Ο μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του και ο εραστής της», «Gattaca», «Το τέλος μιας σχέσης» κ.ά.), έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό από τη μουσική του για την ταινία «Μαθήματα πιάνου» (1993) της Τζέιν Κάμπιον. Το σάουντρακ του φιλμ έγινε πολλές φορές πλατινένιο, με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια αντίτυπα.

Πολυπράγμων και υπερδραστήριος, ο Βρετανός δημιουργός ενσαρκώνει τη σύγχρονη εκδοχή του «ανθρώπου της Αναγέννησης», καθώς είναι, επίσης, περφόρμερ, μαέστρος, πιανίστας, λιμπρετίστας, συγγραφέας, κριτικός, μουσικολόγος, φωτογράφος και σκηνοθέτης. Εκτός από παρτιτούρες για το σινεμά, έχει συνθέσει όπερες, έξι κοντσέρτα, τέσσερα κουαρτέτα για έγχορδα, μουσική δωματίου και μουσική για παραστάσεις σύγχρονου χορού της Λουσίντα Τσάιλντς, της Καρίν Σαπορτά και άλλων.

Έχει γράψει 10 κύκλους τραγουδιών, βασισμένους σε ποίηση των Σαίξπηρ, Μίλτον, Τσέλαν, Νερούδα, Παζ και Μεξικανών λαϊκών ποιητών. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες από χώρους εκτός της δυτικής κλασικής παράδοσης ή της πειραματικής μουσικής, όπως η Ούτε Λέμπερ, οι Flying Lizards, o Στινγκ και άλλοι. Η πιο πρόσφατη συνθετική του δουλειά επικεντρώνεται σε βωβές ταινίες της δεκαετίας του 1920.

Παράλληλα, ασχολείται με τη σύνθεση μιας σειράς 19 συμφωνιών, με αφορμή τον εορτασμό των εβδομηκοστών γενεθλίων του, το 2014. Του έχουν, επίσης, ανατεθεί παραγγελίες για τη σύνθεση έργων, με αφορμή σημαντικές επετείους (25η επέτειος από την τραγωδία στο γήπεδο Χίλσμπορο, εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα από την κήρυξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, 100ή επέτειος από τη γέννηση του ποιητή Οκτάβιο Παζ κ.ά.).

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.: 210 7282000.Τιμές εισιτηρίων: 50, 35, 25, 14 ευρώ, ειδικές τιμές: πολύτεκνοι - άτομα άνω των 65 ετών: 9,50 ευρώ, φοιτητές - νέοι - άνεργοι - ΑΜΕΑ: 7,50 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 - Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης