Έργα Ελλήνων καλλιτεχνών δημοπρατήθηκαν στο Λονδίνο

Δύο από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και του Σπύρου Παπαλουκά που έχουν συμμετάσχει ποτέ σε διεθνή δημοπρασία εξασφάλισαν τιμές που υπερβαίνουν κατά πολύ τις εκτιμήσεις, την περασμένη Τρίτη στον Οίκο Sotheby’s, στο Λονδίνο.

Οι πίνακες παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας δημοπρασίας του Οίκου με θέμα «Τέχνη του 20ού αιώνα – Μια διαφορετική οπτική», μία δημοπρασία η οποία ήταν αφιερωμένη στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ο Κωνσταντίνος Φράγκος, επικεφαλής του τμήματος Ελληνικής Τέχνης του Οίκου Sotheby’s, δήλωσε:

«Είμαι ενθουσιασμένος με τα αποτελέσματα, καθώς αυτά τα εξαιρετικά έργα είχαν αιχμαλωτίσει την προσοχή μου εδώ και πολλά χρόνια, ελπίζοντας ότι μία μέρα θα κατάφερνα να εξασφαλίσω τη συμμετοχή τους σε δημοπρασία. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τα καλύτερα έργα της ελληνικής τέχνης του 19ου και 20ού αιώνα που διατίθενται προς πώληση, μέσα σε πλαίσια που προσφέρουν στους συλλέκτες την ευκαιρία όχι μόνο να ανακαλύψουν, αλλά ίσως και να ανακαλύψουν εκ νέου, καλλιτέχνες οι οποίοι με τον δικό τους μοναδικό τρόπο διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξης της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Οι τιμές που καταγράφηκαν επανεπιβεβαιώνουν την επιτυχία μας όσον αφορά την παρουσίαση εξαιρετικών παραδειγμάτων σε διαφορετικές δημοπρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και πλέον ανυπομονούμε για την πραγματοποίηση της επόμενης δημοπρασίας μας τον επόμενο μήνα, η οποία περιλαμβάνει μία μεγάλη σύνθεση του Γεώργιου Ιακωβίδη, η οποία προσφάτως ανακαλύφθηκε ξανά».

«A travers la ville» του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Με ύψος σχεδόν εννέα πόδια, το έργο «A travers la ville» του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα προσέλκυσε τέσσερις αποφασισμένους πλειοδότες, οι οποίοι ώθησαν την τελική τιμή πώλησης σε 306.687 ευρώ. Αντλώντας έμπνευση από τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου, τα βυζαντινά μωσαϊκά και τον κυβισμό, ο καλλιτέχνης μεταμορφώνει μία άποψη της πόλης σε έναν λαβύρινθο γεωμετρικών σχημάτων και χρωμάτων, με τοίχους, δρόμους και δέντρα να αντιπαραβάλλονται στο ίδιο επίπεδο, δημιουργώντας μία ιλιγγιώδη αίσθηση.

«Αρσανάς Μονής Παντοκράτορος, Άγιο Όρος» του Σπύρου Παπαλουκά

Συμμετέχοντας πρώτη φορά σε δημοπρασία, το έργο «Αρσανάς Μονής Παντοκράτορος, Άγιο Όρος» του Σπύρου Παπαλουκά –ένας από τους πλέον έξοχους πίνακες που ανήκουν στην περίοδο παραμονής του καλλιτέχνη στο Άγιο Όρος– σημείωσε παρόμοια ζήτηση.

Τρεις πλειοδότες μονομάχησαν προκειμένου να αποκτήσουν τον πίνακα, με έναν Ευρωπαίο ιδιώτη συλλέκτη  που πλειοδοτούσε τηλεφωνικά να πραγματοποιεί τη νικητήρια προσφορά των 158.680 ευρώ -η δεύτερη υψηλότερη τιμή για τον καλλιτέχνη στο πλαίσιο δημοπρασίας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης