Το Βερολίνο δεν θεωρεί την κυβέρνηση Παπαδήμου..."μεταβατική". Ήδη απαιτεί την λήψη συγκεκριμένων μνημονιακών μέτρων.

Λίγα μόλις λεπτά μετά την ορκωμοσία της νέας Ελληνικής κυβέρνησης και οι Γερμανοί το ξεκαθαρίζουν: Αυτή η κυβέρνηση δεν ειναι κατ αυτούς μεταβατική αλλά θα πρέπει να νομοθετήσει άμεσα για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, τα χρέη κ.ο.κ. Και μόνο η υστέρηση του προυπολογισμού ( έχει πέσει έξω 4,5 δισ. ευρώ ),
απαιτεί νέα εισπρακτικά μέτρα..!

Η κ. Μέρκελ έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον κ. Παπαδήμο στο οποίο αναφέρει ότι "οι δύο λαοί θα έλθουν πιο κοντά", όμως νωρίτερα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέφαν Σάιμπερτ ήταν σαφής.

«Το Βερολίνο αναμένει από τη νέα κυβέρνηση μια σαφή, διαφανή και συγκεκριμένη δράση» στην αρχή της οποίας θα είναι η αποδοχή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 27ης Οκτωβρίου.

Η αποδοχή, πρόσθεσε, δεν θα πρέπει όμως να μείνει στα λόγια: Πρέπει να υλοποιηθεί τόσο μέσω της μείωσης των χρεών, όσο και του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της προώθησης της εκπαίδευσης και της έρευνας.

«Μόνο η σαφής υλοποίηση θα προσφέρει αξιοπιστία» τόνισε. Τα προβληματικά «κράτη θα πρέπει να καταλάβουν τα σημεία των καιρών και να πράξουν ανάλογα». 

 Στο ερώτημα, αν η συνεχιζόμενη άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να συνυπογράψει ιδιοχείρως το δεύτερο μνημόνιο θα μπορούσε να μετατραπεί στο μοιραίο τελικό εμπόδιο για την εκταμίευση της έκτης δόσης του πρώτου, και την ενεργοποίηση του δεύτερου δανείου, ο κ.Σάιμπερτ φάνηκε διαλλακτικός: «Αυτά τα αποφασίζουν η τρόικα και οι Βρυξέλλες» είπε. «Αλλά ας δούμε πρώτα τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και μετά βλέπουμε».

 Η απόφαση για την έκτη δόση θα πρέπει να έχει ληφθεί πάντως το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

 Κι αυτό για δυο λόγους: Πρώτον, επειδή την ημέρα αυτή εξαντλούνται πλήρως τα χρήματα του ελληνικού κράτους. Και δεύτερον, επειδή την ίδια ημέρα κλείνει για φέτος το γερμανικό κοινοβούλιο. Μέχρι τότε λοιπόν, οι γερμανοί βουλευτές θέλουν να έχουν εγκρίνει τη νέα «μοχλευμένη» μορφή του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης EFSF, που είναι ο πυρήνας της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου και πρέπει να μπει οπωσδήποτε σε λειτουργία στις αρχές του 2012.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης