Πρόβα τζενεράλε η απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές - Δεν θα καταγραφεί η ήττα ΣΥΡΙΖΑ ενώ σε πολλούς Δήμους θα... συγκυβερνήσει

Που στοχεύει η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές; Πρωτίστως στο να καταγραφεί η αναμενόμενη ΗΤΤΑ του κυβερνώντος κόμματος στον εκλογικό χάρτη το βράδυ των εκλογών. Δεύτερον όπου μπορεί να συγκυβερνά!

Δηλαδή, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής και με δεδομένη την υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις πολιτικές του αδυναμίες στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι βασικές επιδιώξεις είναι, αφενός, να αποτρέψει η κυβέρνηση στον βαθμό που κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να ελεγχθούν δήμοι και περιφέρειες από αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις και, αφετέρου, να εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ προσβάσεις στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε κάθε περίπτωση. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο ανασχεδιασμός του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν περιλαμβάνει αλλαγές στη χωροταξία και συνεπώς οι καλλικρατικοί δήμοι θα παραμείνουν στα σημερινά τους όρια.

Οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τον επόμενο μήνα και η ψήφιση, εκτός απροόπτου, στις αρχές του φθινοπώρου. Με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, η οποία θα ισχύσει στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019, η κυβέρνηση διατείνεται ότι σκοπεύει να διευκολύνει τις συναινέσεις και συνεργασίες στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Κατά τα όσα εκτιμούν παράγοντες της αντιπολίτευσης πρόκειται απλώς για μια προφανή απόπειρα ενίσχυσης του κομματικού κράτους.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφέρει πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Εσωτερικών, στον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα αναδεικνύονται πλέον οι οριστικές συνθέσεις των συμβουλίων με βάση τα ποσοστά ενώ στον δεύτερο μόνο οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες.

Με βάση τα όσα ίσχυαν έως τώρα, ο νικητής του δεύτερου γύρου εξασφάλιζε και την πλειοψηφία στα συμβούλια. Η βιασύνη των αρμοδίων να προωθήσουν τη σχετική διάταξη προς ψήφιση στη Βουλή φανερώνει κατά την αντιπολίτευση και την αγωνία της κυβέρνησης ως προς τη διαμόρφωση του πολιτικού περιβάλλοντος, είτε οι εθνικές εκλογές γίνουν πριν είτε μετά τις αυτοδιοικητικές.
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης