Προτάσεις της "Ελιάς" για ανασυγκρότηση της κοινωνίας

Μετά από 5 χρόνια αγριανθρωπισμού, με μνημόνια και άδικους φόρους, το πολιτικό σύστημα έχει αντιληφθεί ότι δεν έχει μέλλον αν δεν επιστρέψει στην κοινωνία και τους πολίτες.

Η "Ελιά" ξεκίνησε ήδη να περιγράφει τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ που όμως το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατούσε για την εξαφάνισή τους. Μιλά για : 

* αλλαγή του εκλογικού συστήματος «ώστε να συνδυάζεται η ανάγκη της αναλογικής εκπροσώπησης με την εξασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας», καθώς επίσης και η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και αποσύνδεση της εκλογής του από τη διάλυση της Βουλής. 

* αναβάθμιση του κράτους δικαίου, θωράκιση του κοινωνικού κράτους, κατοχύρωση της αξιοκρατίας στην πρόσληψη και την εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων και ενίσχυση της λειτουργίας και της αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης με επιλογή των κορυφαίων θέσεων στο δικαστικό σώμα από τη Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία. 

* βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος χωρίς γραφειοκρατία και με καθιέρωση σταθερού πλαισίου για μια δεκαετία ως προς τους φόρους και τις εισφορές, δίκαιο φορολογικό σύστημα και διαμόρφωση ισχυρών κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων.

δημιουργία εθνικού συστήματος κοινωνικής φροντίδας, που προϋποθέτει αναπροσανατολισμό πόρων και των δομών του κοινωνικού κράτος και αξιοποίηση νέων πόρων από το πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης, οι θέσεις για θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με μηνιαία ενίσχυση για κάθε οικογένεια που αντιμετωπίζει συνθήκες απόλυτης φτώχειας και η εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής κάλυψης στους ανέργους και πρώην ελεύθερους επαγγελματίες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης