Ο Σαμαράς στριμωγμένος στη γωνία για να υπογράψει...

Μία εβδομάδα περιθώριο έχει πλέον ο κ. Σαμαράς για να υπογράψει την αποδοχή των συμβάσεων με την τρόικα και να εκταμιευτεί η περίφημη 6η δόση. Κατά τους Ευρωπαίους αυτή είναι η τελευταία προυπόθεση. Το molonoti.gr από τις 17 Νοεμβρίου είχε προβλέψει πως η εμμονή Σαμαρά θα οδηγούσε σε αδιέξοδο.

Γράφαμε τότε:

Σφίγγει ο κλοιός για τον κ. Σαμαρά. Η απαίτηση των δανειστών της χώρας να συνυπογράψει και αυτός το μνημόνιο είναι πλέον αμετακίνητη. Η Γερμανία δια του υφυπουργού της των Οικονομικών ξεκαθάρισε και πάλι ότι η υπογραφή Σαμαρά είναι απαραίτητη. Επίσης το ΔΝΤ μέσω του αναπληρωτή διευθυντού του  κ. Ντέιβιντ Χόλει δηλώνει ότι για να εκταμιεύσει το δικό του ποσοστό της 6ης δόσης, θα πρέπει να υπογραφούν τα συμφωνηθέντα. Και οι δύο ξεκαθαρίζουν ότι αυτό έχει συμφωνηθεί και πρέπει να τηρηθεί.
Θυμίζουμε ότι και ο κ. Λ. Παπαδήμος μιλώντας στη Βουλή εξήγησε ότι οι δανειστές μας θέλουν από όλους τις υπογραφές γιατί οι συμφωνημένοι δανεισμοί είναι μακροχρόνιοι.

Ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι δεν υπογράφει γιατί η απόφαση της Βουλής είναι αρκετή. Όμως οι καχύποπτοι πλέον Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι:
  1. Οι αποφάσεις της Ελληνικής Βουλής δεν έχουν καμιά αξία αφού εύκολα αλλάζουν σε μια επόμενη συνεδρίαση!
  2. Η υπογραφή Σαμαρά είναι απαραίτητη, διότι είναι ο πιθανότερος επόμενος πρωθυπουργός. Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ξαναβρούν μπροστά τους έναν άλλο... Παπανδρέου που να μην αισθάνεται δεσμευμένος με τις υπογραφές των άλλων...

Ο κ. Σαμαράς έχει παγιδευτεί. Υπογράφει ως κόμμα το μνημόνιο ( λέει ότι αυτό αφορά μόνο την 6η δόση). Συγκυβερνά σε μιά κυβέρνηση που υλοποιεί το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ( λέει ότι η κυβέρνηση είναι "ειδικού σκοπού"). Αν υπογράψει κι όλας τότε δεν θα μπορεί να υπόσχεται "μια άλλη αντιμνημονιακή πολιτική". Θα οδηγηθεί σε εκλογές χωρίς κανένα από τα επιχειρήματα που του έδιναν στις δημοσκοπήσεις έως 31% ( ήδη είναι στο -8% ).

Ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να υπογράψει - έτσι κι αλλιώς τα δάνεια είναι αναγκαία - και να υποσχεθεί
αυτό που πρέπει. Ανάπτυξη και φοροελαφρύνσεις. Η επιμονή του να μην υπογράφει είναι ακατανόητη.
Ελοχεύει ο κίνδυνος και να υπογράψει και να μην πείθει...

ΤΙ ΤΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ

Στον αέρα βρίσκεται και πάλι η εκταμίευση της έκτης δόσης καθώς οι ευρωπαίοι δεν πείθονται και δεν αρκούνται από την επιστολή Σαμαρά προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πιστεύοντας ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αντιφατικός στην συμπεριφορά του.

Αυτό που ζητείται πλέον από τον κ. Σαμαρά, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως», είναι να καταστήσει σαφές ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει αφορούν και την μετά Παπαδήμου εποχή, δηλαδή και μετά τις εκλογές.

Κι αυτό διότι στην επιστολή προς το ΕΛΚ, ο κ. Σαμαράς αποφεύγει να δεσμευθεί ρητά για την υλοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης έως το 2015.

Μάλιστα, στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει ότι όταν η «μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου» ολοκληρώσει την αποστολή της, θα πρέπει να «τροποποιηθούν συγκεκριμένες πολιτικές», προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος.

Επιπλέον τονίζεται από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει να απευθύνει την επιστολή του στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αν ο κ. Σαμαράς δεν υπογράψει τις επόμενες πέντε με έξι ημέρες όλη η υπόθεση της έκτης δόσης και της βοήθειας προς την Ελλάδα με τις αποφάσεις του Eurogroup της 26-27ης Οκτωβρίου καθώς και η κυβέρνηση συνεργασίας των τριών κομμάτων υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο τινάζονται στον αέρα με δραματικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και κοινωνία λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης