Η τρόικα λέει όχι σε ρυθμίσεις χρεών και φορο-ελαφρύνσεις - Η κυβέρνηση για πρώτη φορά έτοιμη να την αγνοήσει αλλά... μπορεί;

Σύγκρουση κυβέρνησης - τρόικας σε δυο επίπεδα: Στις ρυθμίσεις χρεών σε πολλές δόσεις και στις πρώτες δειλές έστω φοροελαφρύνσεις. Η τρόικα λέει όχι και στα δυο αλλά η κυβέρνηση για πρώτη φορά είναι έτοιμη να μην την λάβει υπ΄όψιν της!

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από το βήμα του Economist, μίλησε για την ανάγκη σταδιακής μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων και βελτίωσης του καθεστώτος των ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο, ήδη από το τρέχον έτος. Ουσιατικά δεσμεύτηκε δημόσια.

Ωστόσο η τρόικα όχι μόνο δεν θα συναινέσει αλλά κατά τη χθεσινή συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, επιχείρησε να βάλει τέλος στη συζήτηση για φοροελαφρύνσεις.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών κάλεσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα στην εφαρμογή των... 600 δράσεων (!) που προβλέπονται στο Μνημόνιο, ενώ έθεσαν θέμα επέκτασης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και ζήτησαν να ενημερωθούν για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, ώστε να καλύψει το κενό που δημιουργείται στον προϋπολογισμό από τις δικαστικές αποφάσεις για την αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων.

Για τα παραπάνω είχαμε μακρά σύσκεψη των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου στο Μαξίμου, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:30, και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

«Έχουμε ένα συνολικό και συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο έχουμε παρουσιάσει δημόσια στον ελληνικό λαό» επεσήμανε, μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, ο κ. Ευ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν ανησυχεί για τη στάση της τρόικας.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕς ΔΟΣΕΙΣ;

Η τρόικα (δηλαδή ποι δανειστές) ελέγχουν κάθε κίνηση της κυβέρνησης έχοντας βάλει σε πολλές δόσεις την οικονομική βοήθεια. Όποτε δεν... υπακούει, σταματούν τις δόσεις ενώ η Ελλάδα έχει υπογράψει ότ να σταματήσει την μνημονιακή λογική όλα τα χρ'έη γίνονται απαιτητά την επόμενη ημέρα. Η κυβέρνηση για να ξεπεράσει το όχι της τρόικας θα πρέπει να τους πείσει. Θα χρησιμοποιήσει και τον φόβο του επερχόμενου ΣΥΡΙΖΑ αν γίνουν εκλογές.

Αν δεν τους πείσει δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τίποτε.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης