Η πολιτική επιβίωση του παλιού πάνω από το συμφέρον της χώρας

Το διαρκές δίλλημμα Σαμαρά είναι εξωφρενικό: Ή κυβερνώ συνεχώς εγώ (θα το έλεγε και στις εκλογές του 2016), ή η χώρα επιστρέφει στη δραχμή και φτωχοποιείται οριστικά! Σύμμαχοι σε αυτή την εκστρατεία κινδυνολογίας είναι ασφαλώς τα συστημικά ΜΜΕ, τα τηλεπαράθυρα της διαστρέβλωσης, αλλά και ο διεθνής παράγοντας που πράγματι ανησυχεί, αλλά σύντομα θα προσαρμοστεί.

Κύριοι λόγοι ανησυχίας είναι οι πρωθυπουργικές κορώνες Σαμαρά ότι η χώρα θα βουλιάξει αν φτάσει σε εκλογές και τις χάσει, καθώς και το σάστισμα του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει την εξουσία επί θύραις αλλά δεν έχει πείσει για το πως θα συνεννοηθεί με τους δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση είναι βαθιά αντιδημοκρατικό και αδιανόητο, οι εκλογές να συνιστούν καταστροφή . Πουθενά αλλού στον πλανήτη δεν έχει αποτολμηθεί αυτός ο ισχυρισσμός. Επιπλέον όλοι αντιλαμβάνονται ότι ακόμα και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα συνεννοηθεί τελικά με τους δανειστές γιατί πολύ απλά... δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Ήδη, οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχασαν κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις σχεδόν 9 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε - με τις αποδόσεις μάλιστα των τριετών ομολόγων που είχαν εκδοθεί με επιτόκιο 3,375% τον περασμένο Ιούλιο αυξήθηκε στο 9,5%, ξεπερνώντας αυτές των 10ετών τίτλων (8,8%).

Η HSBC πάντως δεν «βλέπει» άμεσο κίνδυνο στάσης πληρωμών λόγω του πρωτογενούς πλεονάσματος και του γεγονότος ότι η πρώτη μεγάλη αποπληρωμή ομολόγων θα γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι.(Υπάρχει ένα ομόλογο ύψους 10,5 δισ. ευρώ).

Ωστόσο, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015 είναι μεγάλες, δεν αποκλείεται ο κίνδυνος στάσης πληρωμών σε περίπτωση παρατεταμένης καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές.
Η HSBC σημειώνει επίσης ότι η επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων αποτελεί  δίκοπο μαχαίρι για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς  δεν μπορεί  πλέον να παραμένει «στο πίσω κάθισμα» καθώς θα πρέπει να εξηγήσουν στον κόσμο πώς σκοπεύουν να διαπραγματευθούν με την τρόικα όταν λήξει η τεχνική παράταση του Μνημονίου τον ερχόμενο Μάρτιο.

Και η Barclays θεωρεί ότι είναι πιθανή μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο εκλογών, αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα λάβει την αυτοδυναμία. Εκτιμά ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει κάποιες αναταράξεις στις αγορές, δεδομένης της στάσης του σε διάφορα οικονομικά θέματα. Ωστόσο, όπως αναφέρει, φαίνεται ότι έχει μαλακώσει τη στάση του τους τελευταίους μήνες.
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης