Η Ευρώπη μετά την οικονομική κρίση, ζει και κρίση δημοκρατίας

Συμβαίνει ήδη. Παντού στην Ευρώπη η Δημοκρατία έχει ξεθωριάσει, έχει χάσει το νόημά της, δεν λειτουργεί αντιπροσωπευτικά. Τώρα φημισμένοι ομιλήτές αγγίζουν δειλά το θέμα λες και το έλλειμμα δημοκρατίας "θα συμβεί". Όμως, όπως προέιπαμε, συμβαίνει ήδη.

Ο πιο διάσημος επενδυτής στον κόσμο, Τζορτζ Σόρος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν ΒΑΝ Ρομπάυ και ο πρώην υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, βρέθηκαν μαζί στο ίδιο πάνελ και συμφώνησαν ότι αν δεν επικεντρωθεί η ΕΕ την επόμενη πενταετία στην ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και την δημιουργία θέσεων εργασίας μπορεί και να αντιμετωπίσει ακόμα και πρόβλημα δημοκρατίας.

«Η  οξεία κρίση του ευρώ είναι πια πίσω μας αλλά τώρα αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι μια πολιτική κρίση», λέει ο Τζορτ Σόρος.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός στα μάτια του Τ. Σορός κινείται στην σωστή κατεύθυνση αφού θέλει να εκμεταλλευτεί «κάτι που μέχρι τώρα έχει μείνει ανεκμετάλλευτο» δηλαδή την εισαγωγή των ευρωομολόγων προγραμμάτων - ομόλογα που θα χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων.

“Αυτό βέβαια δεν ήταν δυνατόν καθώς η καγκελάριος Μέρκελ είχε πει ότι αυτό δεν θα συμβεί όσο ζει” λέει ο 83 χρόνος επενδυτής ο οποίος όμως βλέπει ότι αν βρεθεί ένα τρόπος αυτά τα ομόλογα να παρουσιαστούν διαφορετικά και να εκδοθούν σε συνεργασία με την ΕΚΤ τότε τα αποτελέσματα μπορεί και να είναι εντυπωσιακά.

Όπως εξηγεί “100 δισεκατομμύρια σε ευρωομόλογα προγραμμάτων μπορεί να δημιουργήσουν επενδύσεις τρισεκατομμυρίων ευρώ”  που εύκολα θα αποπληρωθούν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης