Είναι αδύνατον να επιτύχουμε τους στόχους του κουρέματος

Πλεονάσματα ύψους 8 δισ. ευρώ το χρόνο, χρειάζεται η Ελλάδα ώστε να καταφέρει σε εννέα χρόνια να χρωστά το 120% του ΑΕΠ της! Εν ολίγοις στα επόμενα  χρόνια πρέπει να συγκεντρώσει 80 δισ. ευρώ, έχοντας εξοφλήσει κάθε παλαιά ή νέα υποχρέωσή της...

Η Ευρωπαΐκή Ένωση, θεωρεί ότι ο στόχος είναι εξαιρετικά δύσκολος για μια χώρα όπως η Ελλάδα ''που έχει αποδεδειγμένη ανικανότητα στο να επιτύχει ότι υπόσχεται''. Γι αυτό και στέλνει 100 περίπου στελέχη της που θα εγκατασταθούν μόνιμα σε Υπουργεία και Διευθύνσεις Φορέων ώστε να επιβλέπουν - ή και να κατευθύνουν;- την προσπάθεια.

Πάντως, ''το κούρεμα'' είναι βέβαιο ότι θα φέρει και νέα μέτρα, δηλαδή φόρους και περικοπές συντάξεων και μισθών. Για όσα ποσά πέφτει έξω ο προυπολογισμός, θα αναγγέλονται... ισόποσα ή και βαρύτερα εισπρακτικά μέτρα! Ακόμα και στα Ταμεία, οι συντάξεις θα μειωθούν κι άλλο, όχι εξαιτίας του ''κουρέματος'', αλλά γιατί θα μεγαλώνει η εισφοροδιαφυγή ενώ και θα μειωθεί λόγω αύξησης της ανεργίας (και καταβολής επιδομάτων).

ΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Το κούρεμα δεν έγινε σε όλα τα ομόλογα πάντως! Δεν κουρεύτηκαν:

  •     Τα δάνεια που έχει δώσει η τρόικα
  •     Τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα


Δηλαδή περίπου... 200 δισ. ευρώ! ''Κούρεψαν'' τα ομόλογα των άλλων, όχι αυτά που είχαν οι ίδιοι!

ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι δεν υπάρχει καμιά απόλυτη μέριμνα για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Διαφάνεια, έλλειψη γραφειοκρατίας, προωθήσεις νέων επενδύσεων, όλα μένουν στον ''πάγο'' και αυτό απλά θα επιδεινώσει οικονομικά την κατάσταση. Διεθνείς οικονομολόγοι επιμένουν ότι χωρίς ανάπτυξη ''η Ελλάδα είναι μια χαμένη υπόθεση''.

ΚΡΙΣΗ ΑΞΙΩΝ

Μια άλλη παράμετρος που θα εμποδίσει την προσπάθεια ανασύνταξης στη χώρα είναι η σημερινή διάλυσή της.Η κυβέρνηση είναι διαιρεμένη, η οικονομία καταρρέει, οι θεσμοί ανύπαρκτoi και ο λαός οργισμένος. Πρόκειται για ένα μείγμα που οδηγεί στην αποτυχία με απόλυτη βεβαιότητα.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Οι επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία θα είναι έως και βιβλικές.Αύξηση της ανεργίας, των λουκέτων, χαμηλότερες συντάξεις, λιγότερα δημόσια έργα, ασήμαντες κοινωνικές παροχές, αυξήσεις φόρων παντού.

ΠΡΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Όλα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι στα όριά της και πως η χώρα δεν θα αντέξει. Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών δυναμώνει. Όλα τα κόμματα πλέον ζητούν εκλογές, ενώ εκλογές θέλει κι ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ. Πράγματι οι εκλογές ίσως αποδειχθούν λυτρωτικές, αφού θα αποσυμπιέσουν την οργισμένη ελληνική κοινωνία και ίσως κάποιοι ασχοληθούν και με την ανάπτυξη...

Πηγή: 
molonoti.gr

Δείτε επίσης