Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "μαγειρεύει" αναλογικότερο εκλογικό νόμο; Για να συνεχίσει να συγκυβερνά έστω και... δεύτερος

Το κατάπτυστο σε συμπεριφορές πολιτικό σύστημα της χώρας έχει και αυτή την θλιβερή παράδοση: Να αλλάζει το εκλογικό σύστημα υπέρ του, εφόσον κυβερνά φυσικά. Μεγάλο παράδειγμα η περίπτωση Κώστα Μητσοτάκη ο οποίος τον Απρίλιο του 1990, αν και πήρε 47% τον περιόρισαν στις 150 έδρες! 

Το αλήστου μνήμης "δημοκρατικό" ΠΑΣΟΚ βλέποντας ότι χάνει τις εκλογές άλλαξε το νόμο για να μην πάρει η ΝΔ μεγάλη πλειοψηφία ώστε αργότερα να μπορεί να "πέσει" μα μια μικρή αποχώρηση βουλευτών (όπερ και εγένετο, τρια μόλις χρόνια μετά, το 1993, ελέω Σαμαρά).

Τώρα ο συστημικός ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αλλάξει και αυτός τον εκλογικό νόμο και μάλιστα θα ξεκινήσει το "ράβε - ξήλωνε" από τον ερχόμενο Ιανουάριο. Ποιες είναι οι ταπεινές προθέσεις του;

Βλέποντας ότι ποσοστά αυτοδυναμίας είναι αδύνατον να υπάρξουν πια θα προχωρήσει στον περιορισμό του μπόνους των 50 βουλευτών στους 20 βουλευτές, ώστε όποιος βγεί πρώτος να έχει ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη εύρεσης κυβερνητικών εταίρων. 

Ακόμη, το εκλογικό σύστημα θα γίνει αναλογικότερο, χωρίς να διευκρινίζουν το πώς. Αυτό θα το βρει ο κ. Κουρουμπλής με τους συνεργάτες του, τους λεγόμενους εκλογολόγους του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορο Βερναρδάκη και Γιάννη Πουλάκη.

Θα γίνει αναλογικότερο με την κρυφή ελπίδα ότι ΘΑ ΔΙΑΣΠΑΣΤΟΥΝ η ΝΔ και πιθανόν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό σημαίνει αποδυνάμωση του αντιπάλου και ευκολότερη επιλογή κυβερνητικών εταίρων αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος αλλά και έτοιμος για άμεση συνεργασία, ακόμα και αν είναι δεύτερος.

Τέλος φαίνεται να έχει αποφασιστεί να γίνει γενναία κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ήτοι της Β΄ Αθήνας, της Α΄ Αθήνας, της Περιφέρειας Αττικής ακόμη και της Β΄ Θεσσαλονίκης. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης