Γερμανικός Τύπος: Τα επιδόματα ενοικίου έφεραν τον ανασχηματισμό

Ο ανασχηματισμός στην Ελλάδα και οι πολιτικές του προεκτάσεις σχολιάζονται από τον γερμανικό Τύπο. Ειδική μνεία γίνεται στην αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Οικονομίας και στο πρόσωπο του Γιάννη Δραγασάκη.

Αναλυτικό άρθρο φιλοξενεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομίας είναι ένας παλιός γνώριμος: ο Γιάννης Δραγασάκης θεωρείται ιστορικό στέλεχος του αριστερού συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ και έμπιστος του πρωθυπουργού Τσίπρα» γράφει η εφημερίδα.

Όπως επισημαίνει οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος το βράδυ της Τετάρτης «έχουν έναν κοινό παρανομαστή: ο Τσίπρας περνάει το μήνυμα ότι θέλει να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική πορεία, να ολοκληρώσει εμπρόθεσμα μέχρι το καλοκαίρι το πρόγραμμα προσαρμογής και να βοηθήσει τη χώρα του να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές. Η σημαντικότερη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να υπάρχει πολιτική συνέχεια».

«Αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει περισσότερο ο νέος υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης» συνεχίζει η Handelsblatt. Όπως σημειώνει, ο κ. Δραγασάκης «έχει διατελέσει ήδη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τώρα αναλαμβάνει ταυτόχρονα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο ο Τσίπρας υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει σε αυτό το χαρτοφυλάκιο. Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπως ονομάζεται επισήμως, θωρείται το σημαντικότερο σημείο αναφοράς για ξένους επενδυτές. Και αυτούς τους χρειάζεται η Ελλάδα επειγόντως, εάν θέλει να αφήσει πίσω της την οκτάχρονη κρίση και να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης».

Ο αρθρογράφος αναφέρεται αναλυτικά στο βιογραφικό και την πορεία του Γιάννη Δραγασάκη, ενώ κάνει ειδική αναφορά και στην αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: «Ο μέχρι τώρα επικεφαλής Γιάννης Μουζάλας αποχωρεί, και για λόγους υγείας, όπως ακούγεται. Του ασκήθηκε κριτική, και διεθνώς, για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης σε πολλά προσφυγικά κέντρα στα ελληνικά νησιά. Τον διαδέχεται ο Δημήτρης Βίτσας ο οποίος έχει ασχοληθεί ήδη με την οργάνωση των προσφυγικών καταυλισμών υπό τη  νυν ιδιότητα του ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ιδιαίτερη σημασία: όσο καμία άλλη χώρα στην Ε.Ε., η Ελλάδα έχει ανάγκη να τηρηθεί η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία. Διαφορετικά οι Έλληνες απειλούνται από ένα νέο κύμα προσφύγων πολέμου και οικονομικών μεταναστών». 

Από την πλευρά του, το περιοδικό Spiegel εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό: «Επειδή η Ράνια Αντωνοπούλου λάμβανε ως υπουργός επίδομα ενοικίου απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά της. Ο σύζυγός της εγκατέλειψε επίσης το υπουργικό συμβούλιο. Τώρα ανακοινώθηκαν οι διάδοχοι. Μετά την παραίτηση δυο υψηλόβαθμων υπουργών στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση ο 71χρονος θα παραμείνει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Δραγασάκης, που ανήκει στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα θεωρείται υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας».

«Η Ελλάδα πάει καλύτερα, αλλά ο λαός της έχει χρεοκοπήσει»

Στο μεταξύ, σε ρεπορτάζ της με τίτλο «Η Ελλάδα πάει καλύτερα, αλλά ο λαός της έχει χρεοκοπήσει» η εφημερίδα Sächsische Zeitung αναλύει την οικονομική πορεία της Ελλάδας σε αντιδιαστολή με εκείνη των πολιτών της: «Μετά το καλοκαίρι η χώρα φαίνεται ότι δεν θα χρειαστεί νέα δάνεια. Οι πολίτες όμως χρωστούν δισεκατομμύρια στο κράτος. Όπως ακούγεται παντού, η Ελλάδα, το κατεξοχήν προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης, βρίσκεται πλέον ‘σε καλό δρόμο' μετά την ντε φάκτο χρεοκοπία την άνοιξη του 2010. Το αργότερο μετά τον Αύγουστο όταν θα ολοκληρωθεί το τρίτο δανειακό πρόγραμμα η χώρα ‘θα επιστρέψει επιτέλους σε κάτι σαν ομαλότητα'».

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται στην ικανοποίηση που εξέφρασαν οι δανειστές για την πρόοδο που σημειώνεται, αλλά συμπληρώνει ότι «η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική εάν δει κανείς προσεκτικά τα οικονομικά των πολιτών και των επιχειρήσεων'», παραπέμποντας σε πρόσφατα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τα οποία πάνω από 4 εκατ. φορολογούμενοι έχουν οφειλές προς την εφορία. Ο αριθμός αυτός ανταποκρίνεται στα «δυο τρίτα των φορολογούμενων στην Ελλάδα», σημειώνει η εφημερίδα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης