Σκάνδαλο στα χωράφια της Δυτικής Ελλάδας - Απάτη μαμούθ από αγρότες

Μπίζνες εκατ. ευρώ στα χωράφια, με σκοπό τις επιδοτήσεις και όχι μόνο Μπίζνες εκατ. ευρώ στα χωράφια, με σκοπό τις επιδοτήσεις και όχι μόνο. Οι Νομοί Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται από το 2005 στο στόχαστρο των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών οι οποίοι, έπειτα από έρευνες σε βάθος, βρίσκονται ένα μόλις βήμα πριν από τη σύνταξη πολυσέλιδου αναλυτικού πορίσματος το οποίο θα πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πηγές της Οικονομικής Επιθεώρησης Δυτικής Ελλάδας, εκατοντάδες αγρότες από τις περιοχές αυτές χρησιμοποιούσαν επί σειρά ετών εικονικά τιμολόγια και με τη βοήθεια εμπόρων κατάφερναν να έχουν παράνομα επιστροφές ΦΠΑ ή να λαμβάνουν επιδοτήσεις για καλλιέργειες που ουδέποτε είχαν κάνει ή παρουσίαζαν γι' αυτές εξωπραγματική παραγωγή...

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αγρότη από την Ηλεία που εμφάνισε στοιχεία και τιμολόγια για αγρό έκτασης μισού στρέμματος, από τον οποίον κατέθεσε δικαιολογητικά ότι είχε παραγωγή οχτώ (!) τόνους σκόρδα... με σκοπό να πάρει τη σχετική επιδότηση.

Ενδεικτικό του μεγέθους της κομπίνας είναι ότι μόνο στην περιοχή Αστακού της Αιτωλοακαρνανίας τα εικονικά τιμολόγια που σχετίζονται με επιστροφές ΦΠΑ σε αγρότες αγγίζουν τα 2,4 εκατομμύρια ευρώ. Μεγάλα ποσά επιστροφής έχουν εντοπιστεί σε Αμαλιάδα, Κρέστενα, Πύργο και σε πολλές περιοχές της Αχαΐας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η έρευνα για την κομπίνα και η επιβολή των προστίμων καθυστέρησε να ολοκληρωθεί διότι πέρασε «διά πυρός και σιδήρου» από τις παρεμβάσεις κομματικών παραγόντων της περιοχής, αλλά και πρώην στελεχών του τότε υπουργείου Γεωργίας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης