Το αίτημα για μετονομασία της Κορίνθου

Πολίτες της Πάτρας με πρωτοβουλία της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Πάτρας Κωστής Παλαμάς», αλλά και της Εταιρείας Λογοτεχνών ΝΔ Ελλάδας έχουν βάλει σκοπό να μετατρέψουν την οδό Κορίνθου σε οδό "Κωστή Παλαμά", με αφορμή το ότι ο μεγάλος ποιητής και μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των γραμμάτων μας, γεννήθηκε στο νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στον συγκεκριμένο δρόμο, στον αριθμό 241.

Ήταν στις 13 Ιανουαρίου του 1849 όταν ο Κώστης Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα, στο νεοκλασικό της οδού Κορίνθου. Ομάδα πολιτών της Πάτρας και φίλοι της ποίησης ενός ανθρώπου που έχει αφήσει ανεξίτηλη την παρουσία της  στην ελληνική λογοτεχνία μαζεύουν υπογραφές για να πετύχουν τον στόχο τους. Είναι ένα θέμα που είχε τεθεί και στο παρελθόν στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς όμως τότε να προχωρήσει.

Στο μεταξύ οι εργασίες στο νεοκλασικό που πριν από μερικούς μήνες αγόρασε ο ομογενής επιχειρηματίας Πατρινής καταγωγής Θανάσης Στεφανόπουλος έχουν ήδη ξεκινήσει. Σκοπός είναι να μετατραπεί το κτίριο σε μουσείο και να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του έως το 2016 όπου θα γίνει έξω από αυτό μία ειδική τελετή στο πλαίσιο της Αφής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Κωστής Παλαμάς είναι άλλωστε ο ποιητής που έχει γράψει τους στίχους του Ολυμπιακού Ύπνου. Οι Πατρινοί λοιπόν μαζεύουν υπογραφές για να στείλουν το σχετικό έγγραφο στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα συζητηθεί και το θέμα για την αλλαγή της Κορίνθου σε Κώστα Παλαμά. Το κείμενο που υπογράφουν οι συμπολίτες αναφέρει:

«Από τα περασμένα χρόνια η μοναδική έξοδος από τα βόρεια της πόλης και ο προορισμός προς Κόρινθο έμεινε μέχρι σήμερα ως οδός Κορίνθου. Όπως γνωρίζουμε , σε αυτόν το δρόμο στο 241 βρίσκεται το πιο παλιό νεοκλασικό διατηρητέο σπίτι της πόλης. Το σπίτι που γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο μεγάλος Εθνικός μας ποιητής και ποιητής του Ολυμπιακού Ύμνου Κωστής Παλαμάς.

Σήμερα ένα ιστορικό γεγονός γίνεται στην πόλη, όπου ένας ευεργέτης συμπολίτης αγόρασε το ιστορικό σπίτι και το επισκευάζει, προκειμένου να λειτουργήσει ως μουσείο Γραμμάτων και Τεχνών και θα το δωρίσει στην πόλη. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οδός Κορίνθου αλλάζει πορεία και θα γίνει είσοδος στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Όπως καταλαβαίνεται θα περνά μπροστά από το ως άνω μουσείο, όπου προγραμματίζεται σε κάθε ολυμπιάδα να περνά η ολυμπιακή φλόγα και θα σταματά σε απόδοση τιμής στο σπίτι και στον Εθνικό μας ποιητή Κ. Παλαμά. Αυτό θα δώσει οικουμενικότητα και αναγνώριση στην Πάτρα. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε σε κάθε αρμόδια αρχή και πρωτίστως στην Επιτροπή Ονοματοθεσίας να δοθεί στον δρόμο το όνομα «Οδός Κωστή Παλαμά».