Διαπιστευτήρια "Φωκαέως" και στο Παλαιό Φάληρο

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συναυλία χορωδιών Βυζαντινής μουσικής, που διοργάνωσε ο «εν Αθήναις σύλλογος Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως», επί τη συμπληρώσει πεντηκονταετούς Αρχιερωσύνης της Α.Θ.Π.του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 7.00μ.μ., στον πολυχώρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Την εκδήλωση άνοιξε ομιλία του προέδρου του «εν Αθήναις συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως» κ. Σταματίου Κίσσα, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στο ιστορικό της Αρχιερωσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχου,καθώς και στην μεγάλη του προσφορά στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, όσο και στις δραστηριότητες του Συλλόγου των Κωνσταντινοπολιτών.

Η μουσική εσπερίδα ξεκίνησε με τον χορό του «εν Αργολίδι Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως -Δημοσθένης Παϊκόπουλος», ο οποίος απέδωσε με επιτυχία το πρόγραμμα του υπό την διεύθυνση του κ. Χρ. Πιπέρου, ενώ ακολούθησε το «εν Αμαρουσίω Αττικής ΣχολείονΨαλτικής» υπό την διεύθυνση του κ. Β. Φωτόπουλου,που επίσης έψαλλε εξαίσια τα επιλεγμένα μέλη του. Ο πρόεδρος κάθε χορωδίας, πριν την εμφάνισή της,απεύθυνε χαιρετισμό και παρουσίασε ένα μικρό βιογραφικό της. Ομιλώντας ο κ. Γεώργιος Βέργος, πρόεδρος της χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς». αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασίααυτής της εκδήλωσης, μίλησε για το έργο του πανάξιου ταγού της ΟρθοδόξουΕκκλησίας,Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ ευχαρίστησε τον σύλλογο Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως για την φιλοξενία και την τιμητική πρόσκληση στην εκδήλωση αυτή. Άλλωστε, όπως θύμισε σε όλους, ο μέχρι πρότινος χοράρχης της χορωδίας του Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, Άρχοντας Δομέστιχος και νυν Μουσικοδιδάσκαλος της Μ.τ.Χ.Ε., κ. Δημοσθένης Παϊκόπουλος, είχε τιμηθεί, για την προσφορά και το έργο του στην Ιερά Υμνολογίααπό την χορωδία του Φωκαέως, το 2014, στον νέο Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου Πατρών, σε εκδήλωση της χορωδίας προς τιμήν του.

Ακολούθως, η Βυζαντινή - Παραδοσιακή χορωδία των Πατρών «Θεόδωρος Φωκαεύς» παρουσίασε εξαίσια το μουσικό της πρόγραμμα, υπό την διεύθυνση του χοράρχη της κ. Χαρ. Θεοτοκάτου. Ξεχώρισε η απόδοση του Πολίτικου μέλους «Αγαπήσω σε», το Χερουβικόν σε ήχο πλάγιο Α΄, μέλος του ίδιου του Δημοσθένους Παϊκοπούλου, καθώς και οι ύμνοι της Αγίας Αναφοράς, με το γλυκύτατο«Άξιον εστίν», μέλους Χαρ. Παπανικολάου. Η χορωδία καταχειροκροτήθηκε στο τέλος κάθε μουσικού κομματιού που απέδωσε. Το πρόγραμμα έκλεισε θαυμάσια η χορωδία του «εν Αθήναις συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως» υπό την χοραρχία του κ. Καλ. Κωφόπουλου, η οποία ολοκλήρωσε το πρόγραμμα της με πολιτικά κάλαντα για τη νέα χρονιά.

Στο τέλος της εκδήλωσης, δόθηκαν τιμητικές πλακέτες σε όλες τις χορωδίες για την συμμετοχή τους στην συναυλία,«των αδελφών και συνοδοιπόρων χορώνστον αγώνα για την διάδοση της καθ’ ημάς Εκκλησιαστικής,Ψαλτικής Παραδόσεως». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ.κ. Συμεών, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ.κ. Αντώνιος, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Θρόνου, ΠανοσιολογιώτατοςΑρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Ρουσσάκης, πολλοί σεβαστοί πατέρες,Μουσικολογιώτατοι ιεροψάλτες των Αθηνών και της υπόλοιπης Ελλάδος, εκπρόσωποι των Αρχών, ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου κ. Ι.Φωστηρόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γ. Πράπας και πλήθος κόσμου.

ΧΟΡΩΔΙΑ«ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ»: π. Σταματόπουλος Χαράλαμπος,π. Πατσός Βασίλειος,Αθανασόπουλος Σωτήριος, Βέργος Γεώργιος, Γεωργόπουλος Γεώργιος, Γκουρβέλος Σπυρίδων, Καραγκούνης Λουκάς, Κοζιώρης Ιωάννης, Κοροντζής Κωνσταντίνος, Κυριακόπουλος Θεόδωρος, Κωνσταντακόπουλος Διονύσιος, Κωστακιώτης Ευάγγελος, Λαμπρόπουλος Αλέξανδρος, Λαμπρόπουλος Γεώργιος,Μάρκου Γεώργιος, Μασσαράς Δημήτριος, Ντεμίρης Γεώργιος, Παπαδόπουλος Γρηγόριος, Παπαρρηγόπουλος Αλέξιος, Πάτσης Θεόδωρος, Πολύδωρος Παναγιώτης, Σαγιάς Πελοπίδας,Σταυρόπουλος Γεώργιος, Φράγκος Νικόλαος, Χαλκίδης Παναγιώτης.