100.000 ευρώ για την αντιπλημμυρική του θωράκυνση ζητά ο Δήμος Ερυμάνθου

Επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, με την οποία ζητά  100.000 ευρώ ως άμεση ανάγκη για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων, απέστειλε ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, εξηγώντας το πρόβλημα που υπάρχει με την διευθέτηση των ποταμών και τον καθαρισμό των επικίνδυνων χειμάρρων και ρεμάτων στην περιοχή.

Η επιστολή είναι η ακόλουθη: 

"Κύριε Υπουργέ,

Τις προηγούμενες ημέρες και με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες σε Δήμους του Λεκανοπεδίου Αττικής στείλατε εσπευσμένα ηλεκτρονικό μήνυμα στους Δημάρχους καλώντας τους να λάβουν τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα και σε άλλους Δήμους της Χώρας.

Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε δυο πολυσέλιδες εγκυκλίους καλώντας επίσης τους Δήμους να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις και έργα Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετών, καθιστώντας στην ουσία τους Δήμους αποκλειστικά υπεύθυνους για τις αρνητικές συνέπειες που ενδεχομένως να υπάρξουν στην περίπτωση εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι οδηγίες και οι εντολές αυτές δίνονται ενώ γνωρίζετε πολύ καλά την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι, ειδιαίτερα δε οι ορεινοί και ημιορεινοί, εξ αιτίας των δραστικών περικοπών των χρηματοδοτήσεων που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση και οι οποίες ως γνωστόν μειώσεις ξεπερνούν το 65% σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια .

Επίσης είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια εκχωρήθηκαν στους Δήμους περισσότερες από διακόσιες (200) νέες αρμοδιότητες, τις οποίες ασκούσε μέχρι πρότινος το Κεντρικό Κράτος, όπως αυτή της Πολιτικής Προστασίας, δίχως να μεταβιβαστούν και οι αντίστοιχοι οικονομικοί πόροι για την άσκησή τους, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και επιβάλλει η κοινή λογική.

Σε ότι αφορά τον Δήμο Ερυμάνθου, τον οποίο έχω την τιμή να υπηρετώ από την θέση του Δημάρχου, αποτελείται από τριάντα τρείς (33) Τοπικές Κοινότητες, δεκάδες Οικισμούς και εκατοντάδες μεμονωμένες οικίες, αγροικίες, επιχειρήσεις και αγροκτηνοτροφικές μονάδες.

Πρόκειται για ένα ημιορεινό Δήμο 600.000 περίπου στρεμμάτων που τα γεωγραφικά του όρια περιλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο τμήμα του όρους Ερύμανθος καθώς και ένα μικρότερο του Παναχαϊκού όρους.

Διασχίζεται από (3) τρεις μεγάλους ποταμούς (Πείρο, Παράπειρο, Ερύμανθο) και από εκατοντάδες χειμάρρους οι περισσότεροι εκ των οποίων διέρχονται εντός ή πλησίον των οικισμών.

Για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και ιδιαίτερα των αγροκτηνοτρόφων έχουν διανοιχθεί και διαμορφωθεί χιλιάδες χιλιόμετρα αγροτικών - χωμάτινων δρόμων και έχουν εγκατασταθεί εκτεταμένα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, Δημοτικού φωτισμού κλπ., τα οποία απαιτούν καθημερινή φροντίδα και επιμέλεια καθ’ ότι είναι εκτεθειμένα και ευάλωτα στα ακραία καιρικά φαινόμενα που πολύ συχνά εμφανίζονται στην περιοχή μας.

Εν τω μεταξύ ο Δήμος Ερυμάνθου είναι ένας μικρός σε πληθυσμό Δήμος που κατοικείται στη μεγάλη του πλειοψηφία από αγρότες και κτηνοτρόφους με ελάχιστους ίδιους πόρους (μόνο τα ανταποδοτικά) ενώ ακόμη προσπαθεί να κλείσει τις πληγές του παρελθόντος που προκλήθηκαν εξ αιτίας των σωρευμένων χρεών.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα αντιλαμβάνεσθε ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να ανταποκριθούμε στις εγκλήσεις σας για την λήψη των αναγκαίων μέτρων και παρεμβάσεων που απαιτούνται για την προστασία των κατοίκων του Δήμου μας από ενδεχόμενους κινδύνους λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σημειώνουμε δε ότι σε κάθε περίπτωση θα εξαντλήσουμε τα περιορισμένα και μικρά περιθώρια που έχουμε για την λήψη των αναγκαίων μέτρων, αλλά όπως είναι προφανές αυτά δεν επαρκούν.

Οφείλει λοιπόν η Πολιτεία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, καθιερώνοντας μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση προς τους Δήμους για την αντιπλημμυρική τους προστασία, κάτι αντίστοιχο που γίνεται με την Πυροπροστασία.

Σχετικά με την φετινή περίοδο απαιτείται έκτακτη χρηματοδότηση η οποία πρέπει να διατεθεί άμεσα για την αντιπλημμυρική θωράκιση των Δήμων.

Ειδικά για τον Δήμο Ερυμάνθου και προκειμένου να ανταποκριθούμε στοιχειωδώς στις διαπιστωμένες ανάγκες αντιπλημμυρικής προστασίας, ζητάμε την διάθεση ποσού τουλάχιστον 100.000,00€ για την διευθέτηση των ποταμών και τον καθαρισμό των επικίνδυνων χειμάρρων και ρεμάτων.

Τέλος και με την ευκαιρία, σας υπενθυμίζουμε ότι πρέπει επιτέλους να δοθεί λύση στο διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την Κτηματική Υπηρεσία, τόσο σε ότι αφορά την απρόσκοπτη παρέμβαση στα ποτάμια και τους χείμαρρους όπου κι αν απαιτείται διευθέτηση όσο και για τα υπολείμματα των αδρανών υλικών που προκύπτουν από τον καθαρισμό τους.

Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να επωμίζεται το κόστος διευθέτησης και καθαρισμού των ποταμών και των χειμάρρων και το περίσσευμα των αδρανών υλικών να διατίθεται στην Κτηματική Υπηρεσία η οποία διενεργώντας πλειστηριασμούς υποχρεώνει στην ουσία στους Δήμους να το αγοράσουν, πολλές φορές σε υψηλότατες τιμές, ανταγωνιζόμενοι τους ιδιώτες οι οποίοι το αγοράζουν για εκμετάλλευση.

Και αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή που οι Δήμοι έχουν τεράστιες ανάγκες από αδρανή υλικά για την κατασκευή Δημοτικών έργων και κυρίως για την συντήρηση των χωμάτινων αγροτικών και δασικών δρόμων οι οποίοι εκτός από την εξυπηρέτηση των κατοίκων διασφαλίζουν τις αναγκαίες συνθήκες πρόσβασης για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και εκείνων της πρόκλησης πυρκαγιών.

Το λογικό και δίκαιο είναι πως τα περισσεύματα των αδρανών υλικών από τις διευθετήσεις των ποταμών και των χειμάρρων, επιβάλλεται να παραμείνουν στους Δήμους οι οποίοι υποχρεούνται να τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των δικών τους αναγκών και υποχρεώσεων. 

Κύριε Υπουργέ,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα με τους Αστικούς Δήμους, άντε και η Θεσσαλονίκη.

Υπάρχουν και οι Δήμοι της Περιφέρειας και ειδικότερα οι ορεινοί, ημιορεινοί και νησιωτικοί με τον περιορισμένο πληθυσμό βέβαια, όμως με τις τεράστιες εκτάσεις και τα ιδιαίτερα προβλήματά τους, τα οποία χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης και των αναγκαίων πόρων.

Πρόκειται για την άλλη πλευρά του φεγγαριού η οποία διαχρονικά δυστυχώς αγνοείται από όλες τις Κυβερνήσεις.

Με την ελπίδα και την προσδοκία ότι θα κατανοήσετε την σοβαρότητα των προβλημάτων μας και θα προκρίνετε λύσεις για την αντιμετώπισή τους, είμαι στην διάθεσή σας για κάθε επιπρόσθετη πληροφορία ή επεξήγηση."