Φωτήλας: a la cart ατομικά δικαιώματα

Στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου «Tatiana live» στο κανάλι Εpsilon, βρέθηκε ο βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας.

Ο κ. Φωτήλας καταδίκασε τις ακρότητες που ακούστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, λέγοντας πως ήταν μια κακή στιγμή.

Αναφερόμενος στο σύμφωνο συμβίωσης, σχολίασε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε το 2015 για a la cart ατομικά δικαιώματα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σχετίζονται με τις προσωπικές επιλογές του καθενός. Το σύμφωνο συμβίωσης που ψηφίστηκε, αποτελεί και συμμόρφωση της χώρας μας με τη δικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία στο σκεπτικό της αναφέρει ότι από το 2008 που ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ετερόφυλα ζευγάρια, έπρεπε να γίνει και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Αναφερόμενος στη στάση του Ποταμιού επεσήμανε ότι, το Ποτάμι ήταν το μόνο κόμμα που από την αρχή της ίδρυσής του είχε δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε δύο νομοσχέδια που είχαν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα: το ένα ήταν για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί και φοιτούν σε ελληνικά σχολεία και το δεύτερο ήταν για το σύμφωνο συμβίωσης και την ανάγκη επέκτασής του για τα ομόφυλα ζευγάρια. Προσέθεσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χαρακτηρίζεται από ένα πολιτικό παράδοξο με αποτέλεσμα να ελπίζει στη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να περάσει κάποια νομοσχέδια.

Κλείνοντας τόνισε, ότι το Ποτάμι κατέθεσε μια τροπολογία που δεν έγινε δεκτή από τον κ. Υπουργό, η οποία αφορούσε τα γεννημένα παιδιά πριν τη σύναψη του συμφώνου, τα οποία σε περίπτωση που αποβιώσει ο βιολογικός του γονιός, κινδυνεύουν να βρεθούν σε ίδρυμα, ορφανοτροφείο ή σε ένα μακρινό συγγενή που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ και όχι με το άλλο μέρος του συμφώνου που έχουν γνωρίσει και θεωρούν ως δεύτερο γονιό.