Το ΠΑΣΟΚ έχασε το "κάστρο" της Αχαΐας - Τι δείχνει το "Αχαϊκό Βαρόμετρο"

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα, που θεωρείται παραδοσιακά ένα από τα προπύργια του κόμματος στην Ελλάδα, μιας και αποτελεί τον τόπο καταγωγής των Παπανδρέου. Σύμφωνα με το Αχαϊκό Βαρόμετρο που δημοσίευσε σήμερα η εταιρεία δημοσκοπήσεων Data R.C., ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πια στη δεύτερη θέση (!) στο νομό συγκεντρώνοντας το 16,7% στην πρόθεση ψήφου των Αχαιών, ενώ η ΝΔ βρίσκεται δυο μονάδες πιο πάνω με 18,7%.

Τρίτο κόμμα στο νομό, σε απόσταση αναπνοής από το ΠΑΣΟΚ είναι το ΚΚΕ με 16%, ακολουθεί η Δημοκρατική Αριστερά με 12,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 11,9%.
Έκπληξη αποτελεί το ποσοστό των Οικολόγων Πρασίνων που αποσπούν το 11,6% της πρόθεσης ψήφου των ερωτώμενων στη δημοσκόπηση.
Στο 5.6% βρίσκεται το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη.


Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι σημαντικό πλήγμα για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε πρόθεση ψήφου λάμβανε στην περιοχή της Αχαΐας το 2009 ποσοστά της τάξης 52,7%. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι οι πολίτες του νομού μας φαίνονται περισσότερο απογοητευμένοι από τους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς το κόμμα βρίσκεται 1 με 2 ποσοστιαίες μονάδες πιο χαμηλά από το μέσο όρο πρόθεσης ψήφου στην Ελλάδα γενικά.

«Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω τ΄αποτελέσματα πρόβλεψη ψήφου, απλά αποτυπώνουν τη σημερινή κατάσταση. Δείχνουν την οργή και την απογοήτευση του εκλογικού σώματος. Αποκαλύπτουν το πρωτόγνωρο κλίμα αστάθειας, την τεράστια κρίση του πολιτικού μας συστήματος. Ποτέ στην Ελλάδα τόσα κόμματα δεν συγκέντρωναν τέτοια ποσοστά», σχολίασε ο κ. Νικολακόπουλος.

Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί είναι τα πολύ χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης που εμφανίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε σύγκριση με τα ποσοστά των Εθνικών Εκλογών του 2009.

Χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ έχει συσπείρωση μόλις 24,9%, αφού το 12,6% των ψηφοφόρων του επιλέγει την αποχή, το 11,5% πηγαίνει προς τη Δημοκρατική Αριστερά, το 8,8% στο ΚΚΕ, το 7,7% στον ΣΥΡΙΖΑ, το 5% στους Οικολόγους, ενώ μόλις το 2,7% προς τη ΝΔ και 1,1% στο ΛΑΟΣ.