Παρουσιάστηκαν στην Πάτρα οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Η διαχείριση των απορριμμάτων και η πρόταση της αριστεράς ήταν το θέμα της Ημερίδας της Ν.Ε. ΣΥΝ Αχαΐας που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Πάτρα, με ομιλητές τους Θωμά Μπιζά, μέλος Γ.Σ. ΠΟΕ ΟΤΑ, Μπάμπη Μπιλίνη, μέλος Τμήματος Οικολογίας - Περιβάλλοντος ΣΥΝ, Κώστα Σπαρτινό, γραμματέα Ν.Ε. ΣΥΝ Αχαΐας και Νίκο Χουντή, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ομιλητές σημείωσαν το εκρηκτικό πρόβλημα των απορριμμάτων, της προβληματικής τους διαχείρισης και της "μπίζνας" που ετοιμάζουν με το θέμα σε βάρος των πολιτών, ενώ αναφέρθηκαν στους εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισής τους.

Ο Ν. Χουντής μίλησε διεξοδικά για την ανακύκλωση που προβλέπεται από το κοινοτικό δίκαιο και για τα δύο πλεονεκτήματά της, "το περιβαλλοντικό", το οποίο είπε "αν χρησιμοποιήσεις τα υλικά αυτά 'καθαρά', έχεις μείωση του όγκου των απορριμμάτων και οικονομία υλικών".

Από την άλλη πλευρά, τόνισε, "υπάρχει και το οικονομικό όφελος, το οποίο, όπως έχει πει και ο επίτροπος περιβάλλοντος παρουσιάζοντας την τελευταία μελέτη, 'χρειάζεται να θεωρήσουμε τα απόβλητα ως πόρο - και η ταφή πόρων στο έδαφος είναι κάτι παραπάνω από κοντόφθαλμη'".

Ο ίδιος υπογράμμισε πως στη χώρα μας "αντί να προωθήσουμε την αρχή ότι: «η πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής για τη διαχείριση των αποβλήτων και ότι η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση θα πρέπει να προτιμώνται σε σχέση με την ανάκτηση ενέργειας από απόβλητα, εφόσον αποτελούν τις βέλτιστες οικολογικές λύσεις», όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, προωθούμε την υγειονομική ταφή (ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ) που όπως η Κομισιόν μου έχει απαντήσει «η υγειονομική ταφή κατέχει την τελευταία θέση στην «ιεραρχία των αποβλήτων, η Επιτροπή θεωρεί την υγειονομική ταφή ως την έσχατη και πλέον ακατάλληλη λύση για τη διαχείριση των αποβλήτων».

Καταλήγοντας, ο Ν. Χουντής επισήμανε πως, "σκοπός μας είναι σε πρώτη φάση να πετύχουμε να έρθει αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και να διαπιστώσει επιτόπου τα προβλήματα, όπως έγινε και στην Καμπάνια της Ιταλίας και στην Ιρλανδία".

Επίσης τόνισε ότι "απώτερος σκοπός μας είναι να πετύχουμε να αναγκαστούν οι ελληνικές κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους και να εφαρμόσουν ορθολογικές περιβαλλοντικά και οικονομικά λύσεις" και κατέληξε σημειώνοντας πως "θέλουμε να ματαιώσουμε τα σχέδια της μεγάλης μπίζνας που ετοιμάζουν με τη διαχείριση των σκουπιδιών".

πηγή:avgi.gr