Τι απαντά ο Δήμος Πατρέων στις δηλώσεις του Αθ. Νταβλούρου για το θέμα των απορριμμάτων

Στο πλαίσιο των ευρύτερων συνεργασιών  για θέματα που αφορούν το μέλλον της Πάτρας και την ποιότητα ζωής των πολιτών της για τα επόμενα χρόνια, ο Δήμαρχος της Πάτρας προσκάλεσε το περασμένο Σάββατο σε ανοικτό διάλογο για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τους βουλευτές και τους φορείς της περιοχής, προκειμένου να τοποθετηθούν και να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σαφέστατα και ενδιαφέρει τους φορείς και τους επαγγελματίες της πόλης μας, καθώς είναι αυτοί που θα κληθούν να το αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια, ενώ σαφώς υπερβαίνει τη θητεία μιας δημοτικής αρχής.

Εφόσον ενδιαφέρει τους πολίτες και τους φορείς θα έλεγε κανείς ότι εξυπακούεται ότι θα έπρεπε να ενδιαφέρει και τους βουλευτές, για αυτό και προσεκλήθησαν και παρέστησαν, όσοι εξ αυτών εκτίμησαν ότι πρέπει να έχουν άποψη για τα θέματα της περιοχής τους και να τη λένε δημόσια στους πολίτες.

Δυστυχώς αυτή η πρόθεση της  Δημοτικής Αρχής  να εξαντλήσει το διάλογο για το μείζον πρόβλημα των σκουπιδιών μεταφράστηκε από ορισμένους, όπως για παράδειγμα από τον βουλευτή Αχαΐας της Ν.Δ. κ. Θανάση Νταβλούρο, ως προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών από την πλευρά του Δημάρχου.

Αν η αναζήτηση εξεύρεσης  λύσης και ευρύτερων συναινέσεων  μέσω του διαλόγου εκλαμβάνεται από  κάποιους ως μετάθεση ευθυνών, αυτό είναι  αποκλειστικά δικό τους πρόβλημα και  βεβαίως καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τις δημοκρατικές διαδικασίες. Η Δημοτική Αρχή δεν αρέσκεται να συζητά πίσω από κλειστές πόρτες ούτε να χαράζει πολιτική ανάλογα με τα μικροπολιτικά συμφέροντα των κομματικών μηχανισμών, όπως αυτών που έφεραν τη χώρα εδώ που την έφεραν.

Σε κάθε περίπτωση  ο κ. Νταβλούρος ο οποίος αρνήθηκε  να έρθει στην σύσκεψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων επικαλούμενος εκνευρισμό επειδή προσκλήθηκε να πει στους πολίτες τις απόψεις του, καλό θα ήταν να πάψει να φοβάται το πολιτικό κόστος και να απαντήσει με ειλικρίνεια και σαφήνεια στους πολίτες της Πάτρας οι οποίοι τον εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους και τον εξέλεξαν για να τοποθετείται και όχι να κρύβεται.

Μιας και δεν παρέστη λοιπόν στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου ας απαντήσει ο κ. Νταβλoύρος:

-Eίναι υπέρ ή κατά της κατασκευής Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ;

- Συμφωνεί ή όχι με τον νόμο που ψήφισε το κόμμα του, με τον οποίο αν δεν έχουμε εργοστάσιο, οι Πατρινοί θα επιβαρύνονται από το 2014 με 35 ευρώ  ανά τόνο διατιθέμενων σκουπιδιών και θα αυξάνεται το ποσό αυτό ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο, έως του ποσού των 60 ευρώ ανά τόνο, συν 100 ευρώ τα μεταφορικά και τα έξοδα ταφής; Ο κ. Νταβλούρος προφανώς έχει να πληρώσει και δεν τον ενδιαφέρει το κόστος, οι Πατρινοί όμως δεν έχουν.

- Θέλει να μας κάνει μια πρόταση  ο κ. Νταβλούρος, για το πού π.χ. θα βρούμε τα 50 εκατομμύρια που κάνει το Εργοστάσιο αν δεν γίνει με ΣΔΙΤ και πόσα ακριβώς θα πληρώνουν επιπλέον οι Πατρινοί;

-Επίσης να μας πεί  ο κ. βουλευτής, είναι υπέρ ή κατά της τακτικής να επιβάλλει μια μικρή μερίδα εργαζομένων τη θέλησή της και να μην επιτρέπει με το έτσι θέλω στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας να συνεδριάσει;

- Είναι υπέρ ή κατά του στραγγαλισμού της αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση, με την περικοπή των πόρων που οδηγεί στο λουκέτο τους Δήμους;

- Γνωρίζει ο κ. Νταβλούρος ότι έχουν περικοπεί κατά 30% σε σχέση με πριν οι πόροι στο Δήμο της Πάτρας αν και αυτός έχει διπλασιάσει το μέγεθός του και έχει επιβαρυνθεί με εκατοντάδες νέες αρμοδιότητες; Την καταγγέλλει ή όχι αυτή την τακτική των μέτρων που ψήφισε και το κόμμα του και έχει άμεση επίδραση στους πολίτες της Πάτρας;

Έχει άποψη επ΄ αυτών  ο κ. Νταβλούρος για να μας την  πει;