Πλούσιος ο απολογισμός έργου της δημοτικής Αρχής Δυτικής Αχαίας

Στο κατάμεστο από πλήθος κόσμου χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου της Κάτω Αχαΐας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο  4 Φεβρουαρίου 2012  η τελετή κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν,  ο αντιπεριφερειάρχης  Αθανάσιος Αγγελόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αριστείδης  Μπουχάγιερ, Τρύφων Φωτόπουλος, Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου,  Παναγιώτης Σακελαρόπουλος,  Διονύσης  Μαυρόγιαννης, Γεράσιμος Φεσσιάν  και Γεωργία Ντάτσικα,  ο αντιδήμαρχος δήμου Ερυμάνθου Ανδρικόπουλος Αθανάσιος,  η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Σαλαμαλίκης,  ο πρόεδρος της   ΑΔΕΠ  Αντώνης  Κότσαλης, οι πρώην δήμαρχοι Κάτω Αχαΐας Παναγιώτης Καράμπελας και Βραχνεΐκων Παύλος Γριτσώνης και άλλοι.

Αρχικά είχε προσέλθει στην εορταστική εκδήλωση και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος  ο  οποίος όμως απετέλεσε ¨κόκκινο πανί¨  για μια ομάδα αγανακτισμένων πολιτών που,  αφού κατέστησαν σαφές ότι δεν έχουν πρόβλημα με την ίδια τη δημοτική αρχή και την τελετή,  ζήτησαν έντονα την αποχώρηση του βουλευτή από την κλειστή αίθουσα. Μετά από σχετικές αντεγκλήσεις, και προς αποφυγήν άλλων δυσάρεστων εξελίξεων,  ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος απεχώρησε.

Η εκδήλωση άνοιξε με την προσκεκλημένη Μικτή Βυζαντινή Χορωδία Πατρών,  υπό τη  διεύθυνση  του Φώτη Μπαρούτα, να τραγουδά  ευχετήρια κάλαντα για το νέο έτος και όμορφα παραδοσιακά τραγούδια και να συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στη δημιουργία εορταστικής ατμόσφαιρας.

Στη συνέχεια και μετά  τη σχετική θρησκευτική ευχή για την νέα χρονιά  που ανέγνωσαν οι ιερείς της ενορίας του Αγίου Ιωάννου της Κάτω Αχαΐας  ακολούθησε η κοπή της πίτας και οι καθιερωμένες  ευχές από το δήμαρχο Ανδρέα  Παναγιωτόπουλο προς όλους τους παρευρισκόμενους.

Κατόπιν ο δήμαρχος σύμφωνα με το πρόγραμμα προχώρησε σε έναν πλήρη απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για την περασμένη χρονιά.

Αρχικά αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που συνάντησε η δημοτική αρχή τους πρώτους μήνες του 2011 όταν ο δήμος έπρεπε να λειτουργήσει άμεσα και πάση θυσία με δεδομένο το καυτό πρόβλημα –και δυστυχώς μέχρι σήμερα άλυτο-της στέγασης των υπηρεσιών του σε συνδυασμό με την ανάγκη οργάνωσής  του σχεδόν από την αρχή και όπως απαιτούσε ο  ¨Καλλικράτης¨.

Ύστερα ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στα μεγάλα βήματα που έκανε ήδη ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας στον τομέα αυτόν  της οργανωτικής συγκρότησης (εκλογή συμπαραστάτη του δημότη, καταγραφή κινητής και  ακίνητης περιουσίας του δήμου, κατάρτιση, ψήφιση ,έγκριση και τυπική ολοκλήρωση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας κ.α. ) αλλά και στις μεγάλες προσπάθειες και διεκδικήσεις  του τόσο απέναντι στα μεγάλα επενδυτικά και αναπτυξιακά προγράμματα (ΕΣΠΑ,    ΕΠΠΕΡΑΑ,  JESSIKA  κ.λπ.) προκειμένου να αντιμετωπίσει τα μέγιστα προβλήματα, όπως της ύδρευσης (υδροδότηση πρώην  Δήμου Λαρίσσου κ.λ.π.),   της εκπαίδευσης (1Ο  Δημοτικό Σχολείο Κ.Αχαΐας, Δημοτικό Σχολείο  Λάππα,  Γυμνάσιο Λουσικών κ.λπ.) και της καθημερινότητας (αποχέτευση παραλιακής  ζώνης κ.λ.π)  όσον και απέναντι στην πολιτεία (στεγαστική αποκατάσταση, ποσοστό από τα έσοδα των ιχθυοτροφείων Προκόπου και Πάππα, ¨βροντερή¨ άρνηση στη  διαδικασία αποδιοργάνωσης και  διάλυσης   της  ΔΟΥ της Κάτω Αχαΐας κ.λπ.).

Ακόμα αναφέρθηκε εκτενώς στις πολλαπλές πολιτιστικές  και άλλες εκδηλώσεις, δραστηριότητες, πρωτοβουλίες του δήμου(παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις  ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες αλλά και ημερίδες επιμορφωτικές  για την Παιδεία, την ενημέρωση των αγροτών για νέες καλλιέργειες, επιδοτούμενα προγράμματα κ.λπ.) και στάθηκε ιδιαίτερα  στο πρόγραμμα ανακύκλωσης των απορριμμάτων που ξεκινάει ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας και την τεράστια συμβολή που μπορεί να έχει η επιτυχία  αυτού του εγχειρήματος  στη μείωση του συνολικού κόστους αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων,  στην οικονομική ελάφρυνση του δημότη και του πολίτη και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος αναφέρθηκε στο πλούσιο δίκτυο υποστηρικτικών  και κοινωνικών υπηρεσιών που αναπτύσσει ο δήμος (κέντρα δημιουργικής  απασχόλησης  παιδιών,  προγράμματα ¨βοήθεια στο σπίτι¨, γραφεία κοινωνικών λειτουργών  κ.λ.π.) και στο πλούσιο έργο που αυτό διακριτικά - όπως είναι αναγκαίο- επιτελεί και έκλεισε καλώντας όλους τους δημότες  να πορευθούν τη νέα χρονιά όλοι μαζί, μαζί με τη  δημοτική αρχή ώστε να καταστεί δυνατή η οικοδόμηση και η συγκρότηση  μιας κοινωνίας  αλληλεγγύης και συνεργασίας  με μια φράση του Νομπελίστα ποιητή μας Γιώργου Σεφέρη «…σε αυτό τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου και να βρίσκεται…».  Και όλα αυτά με σκοπό την αντιμετώπιση και την άμβλυνση των οξυμένων προβλημάτων που συσσωρεύει η σημερινή βαθύτατη και πολύπλευρη κρίση αλλά και την απάντηση στις προκλήσεις που εγκυμονεί και στα ερωτήματα που η ίδια κρίση αναπόφευκτα θέτει για το μέλλον όλων  μας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκε παραδοσιακό τσίπουρο.