Μαριάννα Σταματιάδου: Συγχαρητήρια, αλλά και ενστάσεις για το Κοινωνικό Φαρμακείο

Μια σειρά ενστάσεων για την λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου της Πάτρας διατυπώνει η δημοτική σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαριάννα Σταματιάδου. Η κα Σταματιάδου με επιστολή της απευθύνει συγχαρητήρια προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο και κάνει λόγο για προχειρότητες στην υλοποίηση της κοινωνικής δομής.
Υπενθυμίζεται ότι η Μαριάννα Σταματιάδου, όπως άλλωστε και όλοι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, δεν ψήφισαν τη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου.

Η επιστολή της αντιπροέδρου του Ιατρικού Συλλόγου έχει ως εξής:

"Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Πάτρας για την πρωτοβουλία του και την προσφορά του, όσον αφορά το Κοινωνικό Φαρμακείο, σε συνεργασία με τον δήμο.
Ουδέποτε όμως ρωτήθηκε το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας, αν συμφωνεί στην δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου.

Εάν είχαμε ρωτηθεί ουδείς πιστεύω θα είχε αντίρρηση, αντιθέτως ήρθε προς ψήφιση ο κανονισμός λειτουργίας του , χωρίς να έχει ψηφιστεί προηγουμένως η δημιουργία του.
Η χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς , όπως όλοι γνωρίζουμε είναι μια πολύ σοβαρή ενέργεια .
Εξαρτάται από την πάθηση του , από τις συνυπάρχουσες ασθένειες και από τις αλλεργίες ενός έκαστου αλλά και από την υπόλοιπη αγωγή που κάνει..

Τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται πάντοτε με ιατρική συνταγή γιατί ο γιατρός είναι εκείνος που έχει πάντοτε την ευθύνη.

Συνεπώς δεν χωρούν προχειρότητες!

Δεν πρέπει να δημιουργούνται θεσμοί για να λέμε ότι κάτι δημιουργούμε.
Χρειάζεται προσοχή , συνέπεια και πάνω από όλα σεβασμός στον άνθρωπο και δη τον ασθενή.
Η πολιτεία οφείλει να παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κάτι που όπως φαίνετε τείνει να αποποιηθεί.

Εδώ έρχεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τον φαρμακευτικό και τον ιατρικό σύλλογο να καλύψει το κενό.
Όμως για να υπάρχει σωστό αποτέλεσμα πρέπει:

1ον ο Δήμος να καλύπτει οικονομικά το φαρμακείο

2ον να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό που θα γνωρίζει τα φάρμακα και τον τρόπο χορήγησης τους
Αντ’ αυτού ο δήμος προσφέρει μόνον ένα χώρο και έναν δημοτικό υπάλληλο (μη εξειδικευμένο ) και εναποθέτει τις ελπίδες της λειτουργίας στην προσφορά του φαρμακευτικού συλλόγου και των φαρμακευτικών εταιρειών όσο αυτές αντέξουν και κυρίως στην φιλανθρωπία και την φιλευσπλαχνία των συμπολιτών μας από τους οποίους ζητά να προσφέρουν φάρμακα τα οποία τους περισσεύουν και τα έχουν στα «συρτάρια» τους όπως ελέχθη.

Όμως τα φάρμακα έχουν ημερομηνία λήξης και έχουν ειδικούς κανόνες συντήρησης και αποθήκευσης .
Μπορεί να υπάρχουν αν υπάρχουν σε ορισμένα σπίτια φάρμακα αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν αυτά είναι εκτεθειμένα στον ήλιο η αν έχουν φυλαχθει σε ψυγείο όπως πολλά εξ αυτών έχουν ανάγκη.
Ας πούμε όμως ότι στήνετε το φαρμακείο και εφοδιάζετε με ορισμένα είδη φαρμάκων.

Ένας ασθενής, ακλουθώντας ανάλογα με την πάθηση του μια αγωγή, έχει ανάγκη από διάφορα φάρμακα, πηγαίνει λοιπόν με την συνταγή του στο Κοινωνικό Φαρμακείο το οποίο παρεμπιπτόντως λειτουργεί 2 ώρες την Τετάρτη και την Δευτέρα το απόγευμα και 2 ώρες το Σάββατο το πρωί, στήνετε στην ουρά και βρίσκει ένα η δυο σκευάσματα απ’ αυτά που χρειάζεται.

Ρωτώ λοιπόν τι γίνετε με τα υπόλοιπα;

Οι δικαιούχοι θα προμηθεύονται φάρμακα επιδεικνύοντας μια ειδική κάρτα, η οποία θα εκδίδεται από τον Κοινωνικό Οργανισμό του δήμου .
Γιατί λοιπόν την ευθύνη του Κοινωνικού Φαρμακείου να μην την έχει ο Κοινωνικός Τομέας του δήμου Πατρεων ο οποίος έχει το κατάλληλο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό , εμπειρία από την τράπεζα τροφίμων και την αντιμετώπιση ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού αλλά και την κατάλληλη τεχνογνωσία.

Ο καθένας στον τομέα του!

Έτσι γίνετε σωστή και υπεύθυνη προσφορά.

Η στάση της δημοτικής μας ομάδος «Νέοι άνθρωποι – Νέα πόλη» στο δημοτικό συμβούλιο έδειξε ότι εμείς επιθυμούμε την δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου αλλά με σωστούς κανόνες και κυρίως με σεβασμό στον συνάνθρωπο μας και ιδιαίτερα τον ασθενή!

Ας κληθούν λοιπόν οι ειδικοί ( ιατροί – φαρμακοποιοί ) και μάλιστα εγγράφως , όχι με τηλεφωνήματα που λέμε ότι έγιναν και δεν τα θυμάται κανείς, να δημιουργήσουν ένα σωστό και λειτουργικό κανονισμό που θα λύσει προβλήματα και δεν θα δημιουργήσει".