Κουρή - Βανταράκης: Kαταδικάzουμε τη συμπεριφορά του Δημάρχου στο θέμα των απλήρωτων συμβασιούχων

Οι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Πάτρας Ήρα Κουρή και Απόστολο Βανταράκης σε γραπτή τους δήλωση αναφορικά με την υπόθεση των απλήρωτων συμβασιούχων αναφέρουν τα εξής: "Με αφορμή τις συνεχείς καθημερινές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας ΚΜΟΠ θα θέλαμε να καταδικάσουμε τη συμπεριφορά του Δημάρχου (εικονικού αγωνιστή) κου Δημαρά.

Από την αρχή του έργου είχαμε διαφωνήσει, ως αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, κάθετα για την επιλογή της συγκεκριμένης ΜΚΟ. Είχαμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας με δεδομένο την ανύπαρκτη δράση της συγκεκριμένης ΜΚΟ στην περιοχή και εξαιτίας των ιδιαίτεροτήτων του προγράμματος. Και γι΄αυτό το θέμα ο Δήμαρχος υπάκουσε μόνο τους στενούς του συμβούλους του, παρακάμπτοντας αιρετούς συνεργάτες του.

Σήμερα βιώνουμε τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής. Οι εργαζόμενοι  παραμένουν απλήρωτοι παρά το ότι τα χρήματα υπάρχουν, αντιμετωπίζοντας μάλιστα μια απίστευτη απαξιωτική συμπεριφορά του Δημάρχου, μια συμπεριφορά που μάλλον θυμίζει άλλα καθεστώτα. Βέβαια όλοι οι εργαζόμενοι αλλά και όλοι οι Πατρινοί (αιρετοί και μη) έχουν συνηθίσει μέχρι σήμερα αυτές τις συμπεριφορές του σε όσους δεν συμφωνούν μαζί του.

Εξίσου προβληματική και ανερμήνευτη είναι η απόφασή του να μην προχωράει στην υλοποίηση της συμμετοχής του Δήμου στο άλλο πρόγραμμα  κοινωφελούς εργασίας  (με το ΣΟΨΥ) που έχει υπογράψει, παρόλο που πρόκειται για ΜΚΟ Πατρινή, άρα εύκολα ελεγχόμενη και παρόλο που οι διαδικασίες έχουν εξελιχθεί ομαλά. Τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα και βέβαια αναπάντητα από το Δήμαρχο.

Γιατί επέμεινε στη συνεργασία με τη συγκεκριμένη ΜΚΟ - ΚΜΟΠ; Γιατί δεν βοηθάει σήμερα στη διεκδίκηση των μισθών των εργαζόμενων από το Υπουργείο ενώ  ήδη έχει ξεκινήσει η πληρωμή  σε άλλους Δήμους (Βόρεια Ελλάδα); Γιατί απλά στέλνει μόνο mail και επιστολές και δεν παρεμβαίνει ως Δήμαρχος της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας; Μήπως δεν θέλει; Γιατί δεν κάνει προσωρινή διακοπή του έργου της ΚΜΟΠ προκειμένου να πιέσει την ΜΚΟ; Γιατί μετακινεί εργαζόμενους του προγράμματος σε άλλες θέσεις από αυτές που προβλέπονται στη σύμβασή τους; Γιατί επιτρέπει στους αντιδημάρχους του να εκβιάζουν και να απειλούν τους εργαζόμενους – άνεργους πενταμηνίτες;

Γιατί από την άλλη δεν προχωράει στην υλοποίηση του προγράμματος κοινωφελούς με το ΣΟΨΥ και αφήνει σε ομηρία αυτούς τους άνεργους; Γιατί η Δ/ανση Προγραμματισμού δεν έχει ορίσει τις θέσεις που θα εργαστούν; Γιατί εμφανίζεται τώρα τόσο δύσκαμπτος στην υλοποίηση του προγράμματος με το ΣΟΨΥ ενώ με την «φερτή» ΚΜΟΠ ήταν ιδιαίτερα ενδοτικός; Το πρόγραμμα του ΣΟΨΥ έχει αρχίζει και υλοποιείται στους άλλους φορείς (Δήμος Ερυμάνθου, Παν/μιο).

Θα πρέπει να θυμάται ο Δήμαρχος ότι και αυτά τα άτομα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι άνεργοι και αυτοί.  Επιτέλους για τον εναπομείναντα χρόνο της θητείας του ο κ. Δημαράς ας αρχίζει να λειτουργεί ως Δήμαρχος της Πάτρας."