Και όμως δεν είχε παραιτηθεί, αν και αυτό ισχυρίστηκε

Δημαράς-Σκιαθάς

Ο Αντ. Σκιαθάς, επέκρινε τον Δήμαρχο Γιαν. Δημαρά, που ζήτησε την παραίτησή του, από τη θέση του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πάτρας, υποστηρίζοντας ότι «παραβιάζει ανοιχτές θύρες», επειδή την είχε ήδη υποβάλει στο Δ.Σ., τα μέλη ωστόσο του φορέα, τον διαψεύδουν…

Τον ισχυρισμό ότι «ο Δήμαρχος παραβιάζει ανοιχτές θύρες», με το να ζητά την παραίτησή του, αφού ήδη την έχει υποβάλει τόσο προς το ίδιο όσο και ενώπιον των μελών του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πάτρας, την περασμένη Τετάρτη, προβάλλει ο πρόεδρος του τελευταίου, Αντώνης Σκιαθάς, σε απαντητική επιστολή που απέστειλε προς τον Γιάννη Δημαρά, την Κυριακή, ένα 24ωρο μετά την έγγραφη δημόσια προτροπή του Δημάρχου προς τον κ. Σκιαθά, να υποβάλει την παραίτησή του.

Ωστόσο, μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού, μιλώντας στο attacktv.gr και μάλιστα από τρεις διαφορετικές παρατάξεις, απορούν και εξίστανται για το συγκεκριμένο ισχυρισμό του κ. Σκιαθά, λέγοντας ότι το μόνο που συνέβη είναι ότι ο πρόεδρος ταράχτηκε ιδιαίτερα από την "εισβολή" των μελών της Μπάντας του Δήμου στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης, ζήτησε από τα μέλη του Δ.Σ. να τον προστατεύσουν, παρατήρησε ότι υφίσταται ψυχολογική βία, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Σε καμία στιγμή δεν τους ανακοίνωσε -και μάλιστα κατά τη διάρκεια συζήτησης του επίμαχου θέματος των εισιτηρίων εκδηλώσεων του περασμένου Φεβρουαρίου και Μαρτίου, που αποτέλεσε και τη... σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την παραμονή του κ. Σκιαθά στον προεδρικό θώκο- ότι υποβάλλει την παραίτησή του, για λόγους ευθιξίας, όπως τώρα, κατόπιν... εορτής υποστηρίζει.

Όσο για τα περί υποβολής παραίτησης στο Δήμαρχο, πολλοί αναρωτιούνται, αν όντως συνέβη κάτι τέτοιο, τι περίμενε ο κ. Σκιαθάς για να τη δημοσιοποιήσει; Έπρεπε, άραγε, να τον εκθέσει πρώτα ο Δήμαρχος και ν' ακολουθήσει με 24ωρη καθυστέρηση η εκδήλωση της πρόθεσής του να παραιτηθεί, αφού ήταν... έτοιμος από καιρό, για να θυμηθούμε και τον Αλεξανδρινό ποιητή;

Αντίθετα, το συμπέρασμα που βγάζουν σχεδόν όλοι από τη συμπεριφορά του είναι ότι όχι μόνον δεν υπέβαλε εκείνος παραίτηση, αλλά αντιστάθηκε και στην παραίνεση του Δημάρχου να την υποβάλει.

Η αντίστροφη μέτρηση

Υπενθυμίζεται ότι η αντίστροφη μέτρηση για την παραμονή του κ. Σκιαθά στην καρέκλα του προέδρου άρχισε στις 30 Μαΐου, με την αποστολή ανώνυμων επιστολών σε πέντε μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία ετίθεντο ζητήματα κακοδιαχείρισης στον Οργανισμό, όσον αφορά συγκεκριμένες εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα "Αίγλη" της Veso Mare, ενώ αφήνονταν και αιχμές για το περυσινό Φεστιβάλ, για το οποίο, σημειωτέον, δεν έχει έρθει ακόμη απολογισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρά το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλει εδώ και πολλούς μήνες η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Γεωργία Χρυσανθακοπούλου, η οποία είναι και η μόνη από τους πέντε παραλήπτες της ανώνυμης επιστολής που έχει επισκεφθεί από την πρώτη στιγμή τον Εισαγγελέα, παρέχοντάς του τα στοιχεία που της απεστάλησαν. 

Επιπλέον, ο Αντ. Σκιαθάς χρεώνεται και με υπεροπτική συμπεριφορά, αφού μόλις και μετά βίας... καταδεχόταν να εμφανιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο σε περιπτώσεις που κρινόταν απαραίτητη η παρουσία του, ενώ αντίστοιχη δυσφορία διακατείχε και τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού, τα οποία τού καταλόγιζαν ότι δεν τους παρείχε επαρκή ενημέρωση για τα όσα συνέβαιναν εκεί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα έγιναν με τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Να σημειωθεί εξάλλου, ότι τελευταία ο Αντ. Σκιαθάς είχε επιλέξει να εγκατασταθεί στα γραφεία του παλιού Μουσείου, στην πλατεία Όλγας, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που δεν εμφανιζόταν στο τηλέφωνο σε κανέναν απολύτως!

Φεστιβάλ, χωρίς συζητήσεις για την παραίτηση

Εν τω μεταξύ, χωρίς την παραμικρή αναφορά στο θέμα της υποβολής παραίτησης του Αντώνη Σκιαθά, συνεδρίασε, νωρίς χθες το απόγευμα, το Δ.Σ., υπό την προεδρία του.

Την τρίωρη συνεδρίαση απασχόλησαν αποκλειστικά δύο θέματα: η έγκριση του προγράμματος του Φεστιβάλ 2012 και η ανανέωση συμβάσεων μουσικών της Ορχήστρας Πατρών.

Υπενθυμίζεται πως, σε ό,τι αφορά το Φεστιβάλ, επείγε η λήψη απόφασης, καθώς οι εκδηλώσεις του βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ενώ στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει από τον κ. Σκιαθά να φέρει στην επόμενη συνεδρίαση τα στοιχεία του προϋπολογισμού των εκδηλώσεων, προκειμένου να δώσει το Δ.Σ. τη συγκατάθεσή του για την πραγματοποίησή τους. Και πράγματι, ο υπό παραίτηση πρόεδρος του Δ.Σ. έφερε τα στοιχεία αυτά και, ύστερα από κάποιες τροποποιήσεις και αφαιρέσεις, το πρόγραμμα εγκρίθηκε.

Ερωτηματικό ο αντικαταστάτης

Κατά τα λοιπά, εκκρεμεί η αποδοχή της παραίτησης του κ. Σκιαθά, ο ορισμός του αντικαταστάτη του και η έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο (που 

πιθανότατα θα συνεδριάσει την Τετάρτη μετά τις εκλογές), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο διαχειριστικός έλεγχος που φέρεται να ζητά ο Δήμαρχος Γιάννης Δημαράς, για τον Πολιτιστικό Οργανισμό, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στα οικονομικά του, με αφορμή τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν πρόσφατα για τη διαχείριση συγκεκριμένων εκδηλώσεων του περασμένου Φεβρουαρίου και Μαρτίου και που είχαν ως συνέπεια να ωθηθεί σε υποβολή παραίτησης ο κ. Σκιαθάς.

Τέλος, αξίζει ν' αναφερθεί ότι η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Χριστόπουλου και μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού, Τασία Μανωλοπούλου, ζήτησε γραπτώς χθες από τον Δήμαρχο Πάτρας Γιάννη Δημαρά, να της δοθεί το έγγραφο της ενημέρωσης που παρείχε προς το Δήμαρχο ο ταμίας του Οργανισμού, μετά την οποία ο κ. Δημαράς απαίτησε την παραίτηση του κ. Σκιαθά.