Γεωργία Παπαντωνοπούλου: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εμφανίσει ένα νέο κοινωνικό πρόσωπο

Παπαντωνοπούλου Γεωργία
"Η μεγάλη δύναμη του ΠΑΣΟΚ ήταν πάντοτε το ισχυρό κοινωνικό του πρόσωπο. Στο ΠΑΣΟΚ εκατομμύρια άνθρωποι εναπόθεσαν τις ελπίδες τους για να ανακουφίσουν τις ζωές τους, να δικαιωθούν, να προστατευθούν. Αυτό το κοινωνικό πρόσωπο έχει έλθει η στιγμή να εμφανιστεί. Είναι ο μόνος δρόμος να επιστρέψουμε εμείς στον κοινωνικό μας χώρο και οι πολίτες στον πολιτικό τους χώρο".
Η Γεωργία Παπαντωνοπούλου, υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, σε μια εκ βαθέων συνέντευξη δεν διστάζει να μιλήσει ακόμα και για ζητήματα που πολλοί αρνούνται να θίξουν. Η συνέντευξη έχει ως εξής:
                - Συμμετέχετε με το ΠΑΣΟΚ σε μια δύσκολη πολιτικά και κοινωνικά εποχή. Πώς το αποφασίσατε;
                - Ακριβώς γιατί η εποχή είναι δύσκολη όπως είπατε. Τόσο δύσκολη που θεωρώ ότι κανένας δεν θα πρέπει να απέχει από τα κοινά. Πιστεύω ότι ο κάθε ένας από εμάς οφείλει να συμβάλλει όπως μπορεί, όπου μπορεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κίνητρό μου ήταν οι διεργασίες στην κοινωνία. Όταν κατήλθα στις δημοτικές εκλογές, ήταν πάλι η αγάπη μου για την πόλη μου. Βέβαια τώρα είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Επαναλαμβάνω ότι η κοινωνία υποφέρει και δεν μπορεί κανείς να απέχει.
                 - Γιατί με το ΠΑΣΟΚ; Θέλω να πω ότι τα ίδια κίνητρα μπορεί να τα επιστρατεύσει και ένας υποψήφιος άλλου κόμματος.
                 - Μπορεί. Ωστόσο για μένα το ΠΑΣΟΚ ζει μια ιστορική καμπή. Με ένα αρχηγό που τον πιστεύω, που δεν φοβάται, που τον εμπιστεύονται οι ξένοι και με βασικό όπλο την απόλυτη ειλικρίνεια προς τους πολίτες, νομίζω ότι έχει ήδη αρχίσει η πορεία προς τα εμπρός. Το ΠΑΣΟΚ, έχει πλέον μια διπλή ευθύνη: Πρώτον να αλλάξει σαν κόμμα και να ξανασυγκινήσει τους Έλληνες που διαχρονικά το πίστευαν και το στήριζαν. Δεύτερον να μπορέσει να ολοκληρώσει την προσπάθειά του για τερματισμό της λιτότητας, για επιστροφή των ανθρώπων στις δουλειές τους, για μια νέα ζωή.
                 - Τι πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ για να επιστρέψει στις καρδιές των ανθρώπων;
                 - Πάντα υπάρχει στις καρδιές των ανθρώπων, ακόμα και αυτών που είναι θυμωμένοι μαζί του. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να επιστρέψει το κοινωνικό μας πρόσωπο που κατά την γνώμη μου ήταν το μεγαλύτερο μας όπλο διαχρονικά.
                 - Τι εννοείτε "κοινωνικό πρόσωπο";
                 - Κοιτάξτε, θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Εν μέσω σκληρής ύφεσης , όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας, καταστρέφονται οικονομικά. Είναι λογικό να τους κυνηγά το κράτος να τους φυλακίσει κιόλας λόγω χρεών; Γνωρίζω περίπτωση ανθρώπου - νοικοκύρη, ο οποίος πληρώθηκε 4,8 εκατ. ευρώ από τα νοσοκομεία με ομόλογα δημοσίου και μετά του τα "κούρεψαν". Καταστράφηκε..! Τώρα χρωστά στο Δημόσιο ΦΠΑ. Θα τον βάλουμε και φυλακή; Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αγκαλιάσει πάλι την κοινωνία, τους ανθρώπους, να ασχοληθούμε με τα προβλήματά τους. Εγώ πιστεύω στο ΠΑΣΟΚ, που πάντοτε είχε ένα ειλικρινές πρόσωπο στήριξης των αδυνάτων και ποτέ δεν εγκατέλειψε το δίκαιο των ανθρώπων. Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα φυσικά.
                - Όμως το κράτος πρόνοιας απεδείχθη διάτρητο... Περίπου 200.000 συντάξεις και επιδόματα "μαϊμού"...
                - Έχετε δίκιο. Το κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συνδυαστεί και με πολιτικές ρεαλισμού. Το κράτος δεν μπορεί να είναι διάτρητο, διεφθαρμένο, αντιπαραγωγικό. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης υπάρχει πάντοτε το ερώτημα: Πως θα βγούμε από την κρίση; Γιατί η κρίση δεν σου επιτρέπει να ασκήσεις τις πολιτικές που επιθυμείς. Ακόμα και να δείξεις το κοινωνικό πρόσωπο που πρέπει.
               - Πώς βγαίνουμε λοιπόν από την κρίση; 
               - Αντιλαμβάνεστε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη πει στον ελληνικό λαό τι πρέπει να γίνει. Νομίζω ότι το μνημόνιο αντιμετωπίζεται μέσα από την διαρκή ανάπτυξη της χώρας. Αν μείνουμε στο τέλμα της απραξίας δεν θα τα καταφέρουμε. Ο κ. Βενιζέλος έχει εξηγήσει ότι έχουν γίνει τα 2/3 της προσπάθειας. Το υπόλοιπο 1/3 είναι η ανάπτυξη με κάθε τρόπο.
                - Υπάρχει μια ένσταση για τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ στην Αχαία. Δεν έχουμε δρόμους, δεν έχουμε τρένο, η ανάπτυξη έχει καθηλωθεί, η ανεργία έχει πιάσει κόκκινο...
                - Ακούω το παράπονο αλλά δεν συμφωνώ. Ο Γ. Παπανδρέου, ίδρυσε εδώ το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, αυτό είναι λίγο; Οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Πάτρας είναι ζηλευτές. Το νέο λιμάνι και η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου δεν είναι μακέτες. Νομίζω ότι η οικονομική κρίση μας στέρησε την Ολυμπία οδό που τώρα θα ήταν έτοιμη, αλλά και αυτό το έργο θα ξεκινήσει σύντομα. Άλλο είναι το θέμα. Τι κάνουμε εμείς για την περιοχή μας. Αυτό έχει σημασία πια.
                - Εσείς τι λέτε επ αυτού;
                - Η Πάτρα θα πρέπει να κινηθεί όπως η Θεσσαλονίκη. Στην λογική της συμπρωτεύουσας του Νότου. Η Αχαία έχει τεράστιες δυνατότητες σε Πάτρα, Αίγιο, Καλάβρυτα. Σκεφθείτε: Δεν μας λείπει τίποτε για να μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα μέλλον, ουσιαστικό για όλους. Ώρα να δώσουμε την μάχη και εμείς για τους εαυτούς μας.
                - Τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει συγκυβέρνηση στις 7 Μαίου;
                - Νέες εκλογές που ισοδυναμούν με μια μικρή καταστροφή. Γι αυτό νομίζω ότι αν το ΠΑΣΟΚ περάσει στην πρώτη θέση, ο κ. Βενιζέλος θα μπορέσει να συγκρατήσει την κομματική αντιπαράθεση και να πρυτανεύσει σε όλους η λογική και το συμφέρον του τόπου.