Α. Τσιγκρής: To εμπόριο πεθαίνει... Χρειάζεται πολιτική με στόχο την ανάπτυξη!

Με αφορμή τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου του 2012, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα τη Δευτέρα, ο Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Νέα λουκέτα στην αγορά, αύξηση της ανεργίας και σημαντική επιδείνωση των οικονομικών των επιχειρήσεων προβλέπει η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου για το 2012.

Από τα βασικά συμπεράσματα της Έκθεσης προκύπτει σημαντική επιδείνωση στο σύνολο των επιχειρήσεων του εμπορίου, με νέα πτώση στον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία αλλά και συρρίκνωση της κεφαλαιουχικής βάσης του εμπορίου.

Η σημαντική κάμψη του τζίρου έφερε μόνο το 2012 περίπου 93.500 χαμένες θέσεις εργασίας και η απασχόληση στο εμπόριο διαμορφώθηκε κάτω από τις 700.000 θέσεις για πρώτη φορά από το 1999.

Επίσης, πραγματικό ενδεχόμενο αποτελεί η “στάση πληρωμών”, αφού 3 στις 5 εμπορικές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σήμερα το εμπόριο πεθαίνει, γιατί έχει στεγνώσει η αγορά από ρευστό και οι τράπεζες αδυνατούν να δανείσουν ακόμα και τις πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή το κράτος δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ζητά από τον ιδιωτικό τομέα να είναι απόλυτα συνεπής απέναντι στο κράτος.

Υπάρχουν επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν γιατί το κράτος τους χρωστάει και δεν πληρώνει.

Προκειμένου να τονωθεί η κίνηση στην αγορά και να αναθερμανθεί η οικονομία είναι ανάγκη να υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ.

Πρέπει, δηλαδή, η κυβέρνηση των τριών κομμάτων να προχωρήσει άμεσα: 1) Στην ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 2) Στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και του ΦΠΑ. 3) Στην παροχή κινήτρων για αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας. 4) Στη μείωση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. 5) Στην πλήρη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, με αρχική μείωση της εθνικής συνεισφοράς. 6) Στην επανενεργοποίηση των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων. 7) Στην άμεση εξόφληση των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες.

Αυτό που έχει σήμερα ανάγκη η χώρα μας είναι μια πολιτική με στόχο την ανάπτυξη, τη δυνατότητά της να σταθεί στα πόδια της μόνη, να ξαναδώσει την ελπίδα στους πολίτες.

Αυτό που έχει σήμερα ανάγκη η Ελλάδα είναι περισσότερη υπευθυνότητα και ευαισθησία. Οικονομία ανταγωνιστική, χωρίς κρατισμό και κρατικοδίαιτους. Δημοκρατία ισχυρή και δίκαιη, χωρίς μισαλλοδοξία και διαφθορά.

Σε τελική ανάλυση, ο τόπος έχει ανάγκη από νέους, αυτοδημιούργητους και έντιμους πολιτικούς με φιλότιμο, αξιοπρέπεια, αξιοπιστία...».