Άγγελος Τσιγκρής: «Η φορολογική πολιτική της χώρας είναι καταστροφική...»

Με αφορμή το πρωτοφανές κύμα κατάθεσης πινακίδων αυτοκινήτων και την απώλεια εσόδων141.528.099 ευρώ από το δημόσιο ταμείο, ο Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πανικός έχει προκληθεί στην ασφαλιστική αγορά, από το πρωτοφανές κύμα κατάθεσης πινακίδων κυκλοφορίας των αυτοκινήτων από τους κατόχους τους, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Σωρευτικά, οι εκτιμώμενες απώλειες στα έσοδα από τέλη κυκλοφορίας, από τις καταχωρίσεις ακινησιών αυτοκινήτων από το 2007 ως τον Ιανουάριο του 2012, ανέρχονται στο ποσό των 141.528.099 ευρώ.

Το γεγονός αυτό πλήττει καίρια τα δημόσια έσοδα, αλλά και την ασφαλιστική αγορά, αφού όσοι καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας, θα διακόψουν ή δεν θα ανανεώσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανές επίπεδο και επιβάλλονται ισοπεδωτικά, παραβιάζοντας κάθε συνταγματική έννοια φορολογικής δικαιοσύνης.

Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, τελικά, αντί να λειτουργήσει ευεργετικά στα δημόσια έσοδα, είχε και εξακολουθεί να έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευσή τους και την ανεπανόρθωτη ζημιά στην ασφαλιστική αγορά.

Σε κάθε περίπτωση η φορολογική πολιτική μιας υπεύθυνης κυβέρνησης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και να σχεδιάζεται με γνώμονα και επιδίωξη την κοινωνική δικαιοσύνη…».