Οι νέες αξίες των ακινήτων - Που υπάρχουν αυξήσεις

Αυξήσεις κατά μέσο όρο 50 ευρώ, στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αρκετών λεγόμενων «λαϊκών συνοικιών» της Πάτρας, φέρνει κατά κύριο λόγο, η νέα υπουργική απόφαση που δόθηκε χθες για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με την απόφαση που δόθηκε στην αναλυτική της μορφή, αργά χθες το βράδυ στη δημοσιότητα, μόνο στην πιο ακριβή περιοχή της Πάτρας, στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, υπάρχει μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30 ευρώ, δηλ, από 1681 ευρώ στα 1.650 ευρώ ανά τ.μ.

Στην δεύτερη πιο ακριβή συνοικία της Πάτρας, στην Ηρώων Πολυτεχνείου, οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται κατά 50 ευρώ, δηλ. από 1400 στα 1450 ευρώ ανά τ.μ.

Στις περιοχές που βρίσκονταν στη μεσαία κατηγορία αντικειμενικών αξιών, και η οποία κυμαίνεται μεταξύ 1000 και 1250 ευρώ, γίνονται ανακατατάξεις, καθώς οι νέες τιμές είτε μένουν σταθερές, είτε αυξάνονται, είτε μειώνονται για ποσά μεταξύ 30 και 50 ευρώ ανά τ.μ.

Αυξήσεις κατά 50 ευρώ περίπου ανά τ.μ., θα δουν στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους, όλοι σχεδόν οι ιδιοκτήτες που μένουν στις λεγόμενες «λαϊκές συνοικίες». Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών αναβάθμισε ακόμα και την περιοχή της Αγίας Τριάδας, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως σεισμόπληκτη ζώνη και πλέον από τα 600 ευρώ ανά τ.μ. πάει στα 650 ευρώ ανά τ.μ.

Στις οδούς Γλαύκου και Ευβοίας, όπου οι τιμές κυμαίνονταν στα 650 ευρώ ανά τ.μ., πλέον «κοστολογούνται» από το Υπ. Οικονομικών στα 700 ευρώ. Στην Πατρών - Πύργου, στην Βορείου Ηπείρου και στη Ναυαρίνου όπου οι τιμές ήταν στα 800 ευρώ, πλέον αυξάνονται στα 850 ευρώ και σε περιοχές όπως η Ανθείας, η Παπαναστασίου, η Αγίου Ιωάννου Πράτσικα, η Αγ. Τριάδος, κ.ά. όπου οι αξίες βρίσκονταν στα 950 ευρώ παραμένουν ίδιες και σε κάποιες οδούς μειώνονται κατά 50 ευρώ.

Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, σήμερα θα κατατεθεί προς ψήφιση και η τροπολογία για την προσαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ώστε το συνολικό ποσό βεβαίωσης να παραμείνει σταθερό.