Μελάς: Το κράτος εγκαταλείπει τους ΟΤΑ

"Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι σταθεροποιείται στο ελάχιστο κατώτατο επίπεδο η κρατική χρηματοδότηση" αποκάλυψε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Π. Μελάς.

"Η ανταποδοτικότητα αγκαλιάζει τους περισσότερους τομείς του Δήμου", είπα και εξήγησε (στο Δημοτικό Συμβούλιο)..

Από τον κύκλο εργασιών του Δήμου, ύψους 81.659.520 ευρώ, μόνο το 38% προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση (αφαιρουμένων των προνοιακών). Το υπόλοιπο 62% αποτελείται από ίδια έσοδα του Δήμου

(τέλη, εισφορές, πρόστιμα), δηλαδή από τον Πατραϊκό λαό, που στενάζει από την αντιλαϊκή πολιτική.

Τα παραπάνω έσοδα, σε ποσοστό τουλάχιστον 71%, κατευθύνθηκαν σε λειτουργικό κόστος. Συγκεκριμένα, διοχετεύτηκαν κατά 35% στη μισθοδοσία, 16% στα νομικά πρόσωπα του Δήμου, 20% στην ανταποδοτική υπηρεσία Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού.

Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ), που καλύπτουν όλες τις λειτουργικές δαπάνες, ανήλθαν σε 21.626.000, όταν το κόστος μισθοδοσίας, ανήλθε στα 24.630.000.

Το συνολικό ποσόν της ΣΑΤΑ για έργα του Δήμου, είναι μόλις 2.321.000 και η ΣΑΤΑ των σχολείων 454.000 ευρώ, όταν οι ανάγκες για έργα και υποδομές, που εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, είναι πολλαπλάσιες.

Από το σύνολο των κρατικών επιχορηγήσεων, όπως αποτυπώνονται στην κατάσταση πλεονασμάτων χρήσης, ύψους 54.816.723 ευρώ, αν αφαιρέσουμε την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, που το ποσό

τους ανέρχεται σε 23.503.000 ευρώ απομένουν 31.313.000 για την κάλυψη όλων των αναγκών του Δήμου.

Επιβεβαιώνεται με δραματικό τρόπο, ότι η «μονιμοποίηση» και από τη σημερινή κυβέρνηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ελάχιστο επίπεδο, οδηγεί αναγκαστικά, προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι

και να μαζευτούν τα σκουπίδια, στο να επιβαρύνονται οι δημότες.

Εμείς ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε στο λαό την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. και να βάζουμε εμπόδια στην υλοποίηση της.