Κανένα πρόστιμο στην Πάτρα για τον αντικαπνιστικό την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής

Στα ύψη τα πρόστιμα αλλά και οι καταγγελίες για το κάπνισμα λίγες ημέρες μετά την επίσημη έναρξη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται σε ποσοστό 84%.

Πάντως με βάση την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που προέκυψαν από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά το χρονικό διάστημα 25/10-25/11:

Από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από μικτά κλιμάκια των ελεγκτικών αρχών υπό το συντονισμό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σε 603 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις παρακάτω πόλεις: Αθήνα (διάφορα δημοτικά διαμερίσματα), Πειραιάς, Γλυφάδα, Περιστέρι, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Θεσσαλονίκη (κέντρο και περιφέρεια), Σέρρες, Λάρισα, Βόλος, Πάτρα, Ρίο, Τρίπολη, Ναύπλιο, Άργος, Ρέθυμνο.

Στους ελέγχους που έγιναν με επιβολή προστίμων, από τις 20/11, διαπιστώθηκαν 11 παραβάσεις από καπνίζοντες πολίτες, με συνολικό ποσό προστίμων 1.100 ευρώ και 34 παραβάσεις από επιχειρήσεις, με συνολικό ποσό προστίμων 38.500 ευρώ.

Στην Πάτρα, το πρόστιμο που επεβλήθη σε κατάστημα εστίασης προ ημερών ήταν για βιβλίο καπνού και όχι για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου. Το πρόστιμο επεβλήθη σε κατάστημα του Ρίου και αφορούσε κανόνες πυρασφάλειας γεγονός που παρερμηνεύτηκε λόγω των ελέγχων για τον αντικαπνιστικό.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν πάντως στην Πάτρα με τους συνολικά 14 επόπτες που περιοδεύουν στην αγορά της πόλης.

Επίσης, συμπληρώθηκε την Δευτέρα η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης και υποστήριξης για τους πολίτες, «1142».

Η γραμμή δέχτηκε συνολικά 2575 κλήσεις, οι οποίες αφορούσαν αναλυτικά:

828 γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο (32,16%)

796 καταγγελίες (30,91%)

260 αιτήματα βοήθειας για διακοπή καπνίσματος (10,10%)

391 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν (15,18%)

152 έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο (5,90%)

148 Άλλο (5,75%)

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν οι μισές κλήσεις αφορούν σε ερωτήματα ενημέρωσης για τον αντικαπνιστικό νόμο και σε αιτήματα βοήθειας από πολίτες που επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα.

Υπενθυμίζεται ότι 20.000 συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους ετησίως στην Ελλάδα από το κάπνισμα, ενώ η ίδια αιτία προκαλεί παραπάνω από 700.000 ημέρες νοσηλείας στο Σύστημα Υγείας.