Ετοιμάζονται στο νέο λιμάνι για το άνοιγμα της γραμμής Πάτρα - Ιταλία για το επιβατικό κοινό

H απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό στο οδικό δίκτυο που ξεκίνησε από τις 18 του μήνα είναι σίγουρα το πρώτο βήμα που έχει να κάνει με την επιστροφή στην κανονικότητα στον τομέα των συγκοινωνιών.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμα βήμα που πρέπει να γίνει, ίσως πιο καθοριστικό, αφού έχει να κάνει με την εξωστρέφεια και την επαφή μας με τον έξω κόσμο.

Το ένα έχει να κάνει με την επιβατική κίνηση στα λιμάνια της χώρας και τις ακτοπλοϊκές γραμμές προς το εξωτερικό και το άλλο έχει να κάνει με το αεροδρόμια  και τις πτήσεις από και προς τις ξένες χώρες.

Σε τοπικό επίπεδο δηλαδή έχει να κάνει με το λιμάνι της Πάτρας που αποτελεί την πύλη της χώρας προς την Ιταλία και την Ευρώπη. Στο λιμάνι της Πάτρας η επιβατική κίνηση είχε σταματήσει από την αρχή της επιδημίας, όταν ο κορωνοϊος θέριζε την Βόρεια Ιταλία, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς.

Υπήρχε μόνο εμπορική κίνηση με μεταφορά εμπορευμάτων και ειδών μέσω φορτηγών. Η παύση της επιβατικής κίνησης ισχύει σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει λάβει ο ΟΛΠΑ έως τις 31 του μήνα.

«Περιμένουμε και εμείς νέες οδηγίες για να δούμε πότε θα ξεκινήσει και πάλι την επαναλειτουργία της η γραμμή Πάτρα – Ιταλία»» τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ, Παναγιώτης Τσώνης.

«Ωστόσο, εφόσον μέχρι ώρας όλα πάνε καλά ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρξει κάποια νέα παράταση της απαγόρευσης και ετοιμαζόμαστε για να επιστρέψουμε σταδιακά στην καθημερινότητα, έχοντας διασφαλίσει από κάθε άποψη την ομαλή λειτουργία του λιμανιού».

Όλα λοιπόν δείχνουν ότι από την 1 Ιουνίου τα πλοία της γραμμής θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους και για το επιβατικό κοινό.

Προϋπόθεση βέβαια για αυτό είναι να ανοίξει και τα σύνορα της για τον κόσμο η Ιταλία, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα καθώς η πληγείσα γείτονα χώρα, ποντάρει στον τουρισμό. Σε ότι αφορά με το πώς πήγαν τα πράγματα στο διάστημα της πανδημίας, αλλά και εμπορική κίνηση ο διευθύνων σύμβολος του ΟΛΠΑ τονίζει:

«Κατορθώσαμε τηρώντας όλα τα μέτρα που μας υπέδειξαν οι ειδικοί να μην έχουμε κάποιο κρούσμα, παρόλο που βρισκόμασταν σε επαφή με μία χώρα που αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με τον κορωνοϊό.

Η εμπορική κίνηση στο λιμάνι σημείωσε σίγουρα μία πτώση, τα δρομολόγια άλλωστε ήταν μειωμένα, όμως πλέον είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα και αισιοδοξούμε, καθώς έχουμε τις δυνατότητες για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες, αλλά και στις νέες προκλήσεις".