"Βροχή" καταγγελιών στην αγορά της Πάτρας για την Μαύρη Παρασκευή

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες στην Πάτρα, οι προφορικές καταγγελίες εργαζομένων σε εμπορικά καταστήματα της πόλης, ενόψει της Black Friday.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, είναι πολυάριθμες οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που οι ιδιοκτήτες τους προσανατολίζονται στο να λειτουργήσουν σε συνεχές ωράριο για να εκμεταλλευτούν την αναμενόμενη κίνηση στην αγορά.

Υποχρεώνοντας, όμως, έμμεσα τους υπαλλήλους τους να εργαστούν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να τους παρέχεται η δυνατότητα της εναλλακτικής επιλογής, ούτε φυσικά να προηγείται κάποιου τύπου συμφωνία, έστω και σε προσωπικό επίπεδο, για επιπλέον αμοιβή.

Μάλιστα, ως αποτέλεσμα των διαμαρτυριών των εμποροϋπαλλήλων ήταν η αποστολή εγγράφου προς την αρμόδια δημόσια υπηρεσία, δηλαδή, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Δυτικής Ελλάδας.

Την επιστολή απέστειλε η παράταξη «Ελεύθεροι Εμποροϋπάλληλοι» και ο εκπρόσωπός της Σάββας Τζάκης, ενημερώνοντας για τον ορατό κίνδυνο καταστρατήγησης του νόμιμου ωραρίου των εργαζομένων και ζητώντας να διεξαχθούν αυστηροί έλεγχοι.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται ότι υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές για την επικείμενη αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, από διακεκομμένο σε συνεχές, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, χωρίς ωστόσο αυτή η πρόθεση να συνδυάζεται και από τη σύμφωνη γνώμη των ίδιων των υπαλλήλων για το αν προτίθενται να εργαστούν πέραν του κανονικού ωραρίου τους ή όχι.

Ειδικότερα τονίζεται ότι: 

«Σε όσα από τα καταστήματα απασχολούν έναν, δύο ή τρεις υπαλλήλους, (η πλειοψηφία δηλαδή), υπάρχει κίνδυνος παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας.

Για τον λόγο αυτό καλούμε την Υπηρεσία σας να εντατικοποιήσει τους ελέγχους κατά τη συγκεκριμένα ημέρα (29/11/2019) ώστε φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας να λάβουν την σκληρή απάντηση από την Υπηρεσία σας στα πλαίσια που ορίζει ο Νόμος».

 Να σημειωθεί ότι ανάλογες καταγγελίες έχουν γίνει ξανά στο παρελθόν και όχι μόνο στην Πάτρα. Αυτό ακριβώς είναι που αποτελεί τον μεγαλύτερο φόβο εμποροϋπαλλήλων οι οποίοι, όπως δηλώνουν, τείνει να γίνει καθεστώς η παραβίασης του σταθερού ωραρίου τους καθώς καλούνται να δίνουν το ενεργό παρών, είτε πρόκειται για την πολυδιαφημισμένη ημέρα Black Friday, όπως εν προκειμένω, είτε για κάποια άλλη καθιερωμένη εκδήλωση (λευκές νύχτες κ.ά.).

πηγή: Πελοπόννησος,