Αμφίβολα τα αποτελέσματα των απογευματινών χειρουργείων στην Δυτική Ελλάδα

ο ζύγισμα του αποτελέσματος του πρώτου μήνα λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων σε ό,τι αφορά τη Δυτική Ελλάδα δείχνει ότι δεν δίνει λύση για τις λίστες αναμονής που υπάρχουν. Στην περιοχή μας ο θεσμός εφαρμόστηκε μόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Πατρών, όπου διενεργήθηκαν περί τις 15 επεμβάσεις (γενικής χειρουργικής, ορθοπαιδικές, νευροχειρουργικής και μία καρδιοθωρακοχειρουργική). Αντίστοιχα στον «Αγιο Ανδρέα» δεν έχει διενεργηθεί κανένα χειρουργείο απογευματινό, καθώς δεν υπάρχει διαθεσιμότητα από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, στα απογευματινά χειρουργεία συμμετέχουν 76 κλινικές και έως την προηγούμενη εβδομάδα είχαν διενεργηθεί συνολικά 288 επεμβάσεις.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Χειρουργείων του ΠΓΝΠ, διευθύντρια αναισθησιολογίας Νέλη Σίντου, μιλώντας στην «Π» ανέφερε ότι «το πρόγραμμα των απογευματινών χειρουργείων που εφαρμόζεται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Πέμπτη -ημέρες μη εφημερίας του νοσοκομείου- εξελίχθηκε ομαλά και χωρίς να διαταραχθεί το πρωινό τακτικό πρόγραμμα. Το ιατρικό μας δυναμικό τηρεί απόλυτα τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Φυσικά πρόκειται για έναν καινούργιο θεσμό και είναι πιθανόν να υπάρξουν και παραλείψεις, τις οποίες διορθώνουμε με συνεννόηση και συνεργασία».

Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Η μόνη παραφωνία που καταγράφηκε στην περιοχή μας αναδείχτηκε από την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ) και αφορά την καρδιοθωρακοχειρουργική επέμβαση που διενεργήθηκε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Και η ένσταση της ΕΙΝΑ συνίσταται στο γεγονός ότι η εν λόγω Κλινική «εφημερεύει για επείγοντα περιστατικά μόλις τέσσερις φορές τον μήνα, λόγω έλλειψης προσωπικού, βάζοντας σε κίνδυνο τον λαό της περιοχής που αναγκάζεται να διακομιστεί, σπαταλώντας κρίσιμες ώρες είτε στα Ιωάννινα είτε στην Αθήνα, με κίνδυνο της ζωής του» και προσθέτει:

«Στην πρόσφατη προκήρυξη με 140 κενές οργανικές θέσεις στα δύο μεγάλα νοσοκομεία του νομού μας προκηρύχθηκαν μόλις 13 θέσεις, με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να λειτουργεί με τέσσερις κλειστές χειρουργικές αίθουσες από τις δώδεκα, λόγω έλλειψης προσωπικού. Το ίδιο προσωπικό που δεν μπορεί να υποστηρίξει καθημερινή εφημέρευση της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, που όμως φτάνει για να λειτουργήσει την απογευματινή-επί πληρωμή λειτουργία».

Εκ μέρους της «Ενωτικής Συνεργασίας Ιατρών»-ΕΣΙ, ο διευθυντής Πνευμονολογίας και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Τάκης Γεωργακόπουλος αναφέρει: «Ειδικά για την Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ πρέπει να πούμε ότι αυτή η κλινική που διαφημίστηκε από τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Κικίλια ως η ”σωτηρία” των ασθενών της Δυτικής Ελλάδας λόγω υποστελέχωσης αντιμετωπίζει περιστατικά μόνο 4 φορές τον μήνα, με συνέπεια οι ασθενείς με καρδιοχειρουργικά προβλήματα, είτε από την εφημερία του νοσοκομείου ”Αγιος Ανδρέας” είτε και από την εφημερία του ΠΓΝΠ, να στέλνονται σε νοσοκομεία της Αθήνας ή των Ιωαννίνων… Καλούμε το υπουργείο να στελεχώσει με το αναγκαίο προσωπικό (ιατρούς, νοσηλευτές/τριες), ώστε να λειτουργεί καθημερινά και με ασφάλεια η Καρδιοχειρουργική του ΠΓΝΠ και μέχρι τότε, το υπουργείο Υγείας οφείλει να αναστείλει τη διενέργεια των Απογευματινών Χειρουργείων».

Στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος που έχει να κάνει με την ύπαρξη λίστας αναμονής στα συγκεκριμένα περιστατικά, η οποία θα πρέπει κάπως να απορροφηθεί.

ΑΜΦΙΒΟΛΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών σε ανακοίνωσή της γενικά για τα απογευματινά χειρουργεία σημειώνει: «Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων είναι μία λειτουργία αμφίβολης αποτελεσματικότητας, λόγω υποστελέχωσης και μεγάλου εργασιακού φορτίου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Επιτακτική είναι η ανάγκη διασφάλισης ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στο χειρουργικό κρεβάτι».

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Πάγιο αίτημα του ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού είναι η ενίσχυση των νοσοκομείων με το αναγκαίο προσωπικό, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το σύνολο των χειρουργικών αιθουσών των δημοσίων νοσοκομείων. Ετσι εκτιμούν ότι θα μειωθούν και οι λίστες αναμονής. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι μεγάλη μείωση της λίστας χειρουργείων θα επιφέρει το πρόγραμμα διενέργειας δωρεάν απογευματινών χειρουργείων σε ασθενείς που περιμένουν στη λίστα για περισσότερους από τέσσερις μήνες. Η ηγεσία του υπουργείου αναμένει την έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές αιτήματος για τη χρηματοδότηση του προγράμματος με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα εγκριθεί. Στην περίπτωση όμως που αυτό δεν γίνει, όπως ανέφερε πρόσφατα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, «έχουμε συμφωνήσει με την κυβέρνηση να χρηματοδοτηθεί η συγκεκριμένη δράση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».