Τι συμβαίνει με την Αναπτυξιακή του Επιμελητηρίου Αχαίας; Γιατί λύεται;

Προβληματισμό και ερωτήματα εγείρει η αμφιλεγόμενη συμπεριφορά της Διοίκησης του Επιμελητηρίου για το μέλλον της Αναπτυξιακής Αχαΐας (ΑΝΕΠΑ).

Μετά από σωρεία ελεγχόμενων ως προς τη νομιμότητά τους ενεργειών, τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου εισάγεται θέμα: «Απόφαση για την λύση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΧΑΪΑΣ».

Αξιοσημείωτο ασφαλώς είναι ότι στην από μηνών παραφιλολογία υπό μορφή ψιθύρων, προστέθηκαν και δημοσιεύματα του Τύπου πως την «ευθύνη» φέρουν για την εξέλιξη αυτή οι δύο παρατάξεις της μειοψηφίας Παναγιώτη Κρίκη –Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου. Προς διευκρίνιση κάθε άλλης άποψης που ατυχώς προβάλλεται, από το Δημιουργικό Επιμελητηριακό Κίνημα Αιγιαλέων (ΔΕΚΑ) ξεκαθαρίζονται τα εξής:

-Τη συνειδητή διακριτικότητα στη διαχείριση των θεμάτων του Επιμελητηρίου και κατ`επέκταση της ΑΝΕΠΑ χωρίς επικοινωνιακό «κρεσέντο», ας την εκλαμβάνουν άπαντες ως υπεύθυνη στάση και μόνον, στήριξης των υγειών σκοπών που πρέπει να υπηρετεί το Επιμελητήριο.

Η Αναπτυξιακή Αχαΐας έχει επιχορηγηθεί σχεδόν με ένα εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014-2018 από το ταμείο του Επιμελητηρίου και διαχειρίζεται προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ τόσο στο παρελθόν όσο και στα μελλοντικά της σχέδια.

Μετά από δύο ελεγχόμενες ως προς τη νομιμότητά τους απόπειρες για το Διοικητικό Συμβούλιο που θα ασκούσε τη διοίκηση, εκλέχθηκε με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών την 15η Μαΐου νέο πενταμελές Δ.Σ. με τη συμμετοχή βάσει του Καταστατικού και του επικεφαλής μας.

Αντί όλο αυτό το διάστημα να συνεδριάσει το νέο Δ.Σ. και να αποφασίσει για την τύχη της εταιρίας αιφνιδιαστικά και αναρμόδια στο ΔΣ του Επιμελητηρίου εισάγεται θέμα απόφασης διάλυσης της ΑΝΕΠΑ.

Καλούμε τη διοίκηση να αποσύρει το συγκεκριμένο θέμα και να τηρήσει το καταστατικό και την επιμελητηριακή νομοθεσία στο ακέραιο αιτιολογώντας τις αποφάσεις της κι έχοντας σαφές και δημόσιο πλάνο για τις ενέργειές της, τόσο ως προς τις διασυνδεδεμένες επιχειρήσεις της περιοχής μας με την Αναπτυξιακή, όσο κι ως προς την τύχη του προσωπικού της και ιδίως της εξασφάλισης της λειτουργίας των γραφείων του Επιμελητηρίου στο Αίγιο.

-Ως προς τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι η παράταξή μας δεν ψήφισε την εναρμόνιση του καταστατικού και γι`αυτό οδηγείται σε λύση και εκκαθάριση η εταιρεία, επισημαίνουμε ότι:

Ρητά η διάλυση προβλέπεται μόνο με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και όχι από το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου.

Ασφαλώς οι πάντες γνωρίζουν ότι στην Γενική Συνέλευση της ΑΝΕΠΑ του Μαϊου ξεκαθαρίσαμε ότι μετά την εκλογή του νέου ΔΣ που οφείλει πλέον να συγκαλέσει και νόμιμη Γενική Συνέλευση εντός του Ιουνίου, θα εγκρίναμε όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο άρθρα εναρμόνισης. Ως εκ τούτου η ευθύνη για το πού οδηγείται η ΑΝΕΠΑ βαρύνει τη διοίκηση που οφείλει να αντιληφθεί τον κατοχυρωμένο ρόλο μας από το νόμο, ως προς τον έλεγχο που ασκεί η μειοψηφία στα πεπραγμένα της.

Σε κάθε περίπτωση τη Δευτέρα 18/6 στις 19.00 μ.μ. θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τη διοίκηση να ξεκαθαρίσει δημόσια τη θέση της.