Στο «τραπέζι» πέντε δυνατοί «παίκτες»

Δήμος Αιγιάλειας: τι θα φέρει η νέα χρονιά για τις δημοτικές εκλογές 

Η αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 έχει αρχίσει κι αμέσως μετά τις γιορτές αναμένεται να ξεκαθαρίσει ακόμα περισσότερο το τοπίο και να μπούμε πλέον επισήμως σε προεκλογική «τροχιά».

Στο δήμο Αιγιαλείας ωστόσο το τοπίο έχει αρχίσει να ξεδιαλύνει σε σημαντικό βαθμό και πέρα από τα «ευφάνταστα» σενάρια που διαρρέουν υπό μορφή «πληροφοριών» και καταρρίπτονται εν μία νυκτί για διάφορα πρόσωπα που διερευνούν το ενδεχόμενο καθόδου στις δημοτικές εκλογές στο τραπέζι κάθονται ως δυνατοί παίκτες πέντε πρόσωπα. Αυτή τη φορά όμως το τραπέζι δεν είναι της «ρουλέτας» για να δούμε πού θα «κάτσει η μπίλια», οι επόμενες εκλογές το Μάιο του 2019 απαιτούν παιχνίδι στρατηγικής και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σκληρό «πόκερ».

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου παίζει και το εκλογικό σύστημα που μεταξύ άλλων έχει δύο κυρίαρχες αλλαγές αφού από τη μια η «αποσύνδεση» του κεντρικού ψηφοδελτίου με τις κοινότητες και παράλληλα η απλή αναλογική που ανοίγει το δρόμο για μετεκλογικές συνεργασίες συνδυασμών, αλλάζουν κατά πολύ τις συντεταγμένες σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Την ίδια ώρα η παρούσα θητεία των παρατάξεων και το πώς διαμορφώθηκαν τα πράγματα στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου έχει αναδείξει σε μεγάλο βαθμό προσωπικότητες που ξεχωρίζουν αφού οι «μάχες» εν συμβουλίω εξάγουν σημαντικά συμπεράσματα. Παράλληλα η απονεύρωση των κομμάτων στη δημοτική «σκακιέρα» της Αιγιάλειας είναι προφανής αφού ο μεν ΣΥΡΙΖΑ έχει προφανή αδυναμία να κατεβάσει ένα «δυνατό» πρόσωπο με την κομματική του «σημαία» (δεδομένου κι ότι όπως όλα δείχνουν ο Κώστας Παπακωνσταντίνου στρέφει το βλέμμα ξανά προς την Περιφέρεια), ενώ η προσπάθεια συγκεκριμένων προσώπων από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ σε συνεννόηση με τον Άγγελο Τσιγκρή για να «στήσουν» μια κομματική υποψηφιότητα στο πρόσωπο Τσιγκρή οδηγήθηκε σε «φιάσκο» εκθέτοντας τους πρωταγωνιστές της.

Η δε απόφαση του Κώστα Σπηλιόπουλου να διεκδικήσει τον περιφερειακό θώκο σαφώς και επηρεάζει κατά πολύ τα δημοτικά της Αιγιάλειας δεδομένου ότι ο βασικός κορμός της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης (παράταξη Θεοδωρακόπουλου) αποτελείτο από το περιβάλλον Σπηλιόπουλου που είναι προφανές ότι σ`αυτές τις εκλογές θα δώσει τη «μάχη» για την Περιφέρεια μένοντας επί της ουσίας «θεατής» στα δημοτικά πράγματα.

 

Η «ακτινογραφία» των δυνάμεων

Στη δημοτική αρχή τρία είναι τα «χαρτιά» που θα μπορούσαν να σταθούν στο «τραπέζι» του «πόκερ» και μαζί με τους δύο «παίκτες» από την πλευρά της μειοψηφίας συμπληρώνεται το «καρέ».

-Ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος, έχει πάντα τον πρώτο λόγο. Ωστόσο μόλις επιχείρησε να διερευνήσει τις προθέσεις των συμβούλων του και να μετρήσει τις δυνάμεις του συνάντησε σημαντική άρνηση από πολλά πρόσωπα και στην ουσία από τους είκοσι, οι εναπομείναντες πιστοί είναι έξι πρόσωπα. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Μπούνιας, οι αντιδήμαρχοι Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, Γιώργος Γιοβάς, Μιχάλης Κυριακόπουλος και Βασίλης Χριστόπουλος και η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Παπαχριστοπούλου είναι τα πρόσωπα που τον στηρίζουν.

Η εικόνα του έχει πληγεί όχι μόνο από την διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και με μια σειρά ακόμα ζητημάτων του δήμου, κι ενώ ο ίδιος δήλωνε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος στο περιβάλλον του πλέον διαρρέει ότι κάνει δεύτερες σκέψεις. Σε κάθε περίπτωση όμως παραμένει ενεργός στο «παιχνίδι» και κοιτάζει στο δημοτικό πεδίο με ποιες δυνάμεις θα μπορούσαν να υπάρξουν συνεννοήσεις και στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι υπάρχει μια σημαντική «γέφυρα» με τον Στάθη Θεοδωρακόπουλο. Ο πρώην δήμαρχος έχοντας απολέσει πλέον τις δυνάμεις του Κώστα Σπηλίοπουλου ως «βάση» κι ο ίδιος δηλώνει ότι έκανε πολιτικά τον «κύκλο» του, ωστόσο οι κινήσεις του δεν είναι σε αντιστοιχία με τα όσα δηλώνει κι η «γραμμή» που κρατάει μέσα στο δημοτικό συμβούλιο δείχνει πως παραμένει στο «παιχνίδι» και προφανώς θα ήθελε με όσες δυνάμεις έχον απομείνει στην παράταξή του και όσα πρόσωπα στηρίζουν Παναγόπουλο να ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου, δεδομένου ότι αποτελεί πάντα μια ισχυρή προσωπικότητα στα δημοτικά πράγματα.  Μεταξύ τους υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας που είναι μεν δύσκολο αλλά όχι αδύνατο να οδηγήσει σε ένα δημοτικό σχήμα. ερωτηματικό λοιπόν παραμένει μέχρι τελευταία στιγμή αν τελικά θα προκύψει ένα σχήμα απ`αυτά τα πρόσωπα ή αν θα οδηγηθούμε σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια ή αν θα απορροφηθούν σε άλλους συνδυασμούς.

-Αδιαμφισβήτητη ανατροπή σε όλο το «σύστημα» αποτελεί η δυναμική του Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου που «μετρήθηκε» σε δύο εκλογικές κάλπες με σημαντική επιτυχία, αφού τόσο η παρουσία του στις επιμελητηριακές εκλογές όσο και στις εσωκομματικές διαδικασίες της ΝΔ απέδειξαν τα ισχυρά ερείσματα που έχει στην τοπική κοινωνία. Με σημαντικό «όπλο» την στάση του ως επικεφαλής παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο και τα πρόσωπα που τον πλαισιώνουν είναι σαφές πως συγκαταλέγεται ανάμεσα στους βασικού «παίκτες». Ήδη η εσωκομματική «νίκη» με το υπόμνημα των έξι προσώπων της παράταξής του που έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στο να μπει «φρένο» στην πιθανότητα επιβολής κομματικού υποψηφίου με το χρίσμα της ΝΔ έδωσε επιπλέον «πόντους» στην παράταξη «Αιγιαλέων Πόλις» που πλέον «πατάει» σημαντικά και στους πρώην δήμους με ισχυρά ερείσματα στην ανατολική Αιγιάλεια, απ`όσα διαρρέουν σε επίπεδο στήριξης από προσωπικότητες της περιοχής.

Το υπόμνημα που υπέγραφαν Άννα Σουφλή, Φίλιππος Δεληγεωργόπουλος, Φώτης Σωτηρόπουλος, Αγγελική Αλευρίτου, Αλέκος Αναγνωστόπουλος, Μαρία Μοσχοχωρίτου,  έστειλε σαφές «μήνυμα» στην ηγεσία αλλά και στην τοπική κοινωνία. Επιπλέον ο μόνος εκλεγμένος από την Αιγιάλεια στη ΝΟΔΕ και υπεύθυνος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Γιώργος Παναγιωτόπουλος αποτελεί ένα δυνατό «χαρτί» για την παράταξη του Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου.

Η αναφορά του Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου στην τελευταία συνεδρίαση του Επιμελητηριακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αιγίου, ότι θέλει ενωμένο τον επιχειρηματικό-εμπορικό κόσμο της Αιγιάλειας και η στάση Τηλιγάδα που απάντησε σε συγκινησιακό κλίμα παρουσία των επιμελητηριακών στελεχών, δημιούργησε επιπλέον συζητήσεις στη θετική κατεύθυνση. Η ανακοίνωση δε της υποψηφιότητας του επί σειρά ετών ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΞΙΟΝ», δημοσιογράφου Βαγγέλη Κουτρουμπέλη, που αναλαμβάνει και τον τομέα Επικοινωνίας της παράταξης, δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση.

-Σ`ότι αφορά το παιχνίδι στις τάξεις της δημοτικής πλειοψηφίας ισχυρότατες είναι οι δυνάμεις του Δημήτρη Καλογερόπουλου που αδιαμφισβήτητα έδωσαν τη νίκη στον Θανάση Παναγόπουλο, δεδομένου ότι είχαν έτοιμα ψηφοδέλτια στις «73» κοινότητες με 300 υποψηφίους στα χωριά που αποτελεί πάντα και μια δυνατή βάση για τον Καλογερόπουλο και σημαντικά πρόσωπα στο κεντρικό ψηφοδέλτιο φέρνοντας και τη νίκη στις προηγούμενες εκλογές, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ενεργές και όλες οι κινήσεις συνηγορούν ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Μαϊου. Ήδη τα στελέχη του το συζητούν κι εκ των πραγμάτων ο Δημήτρης Καλογερόπουλος είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που εφόσον κατέλθει στον εκλογικό στίβο θα διεκδικήσει επάξια μια θέση στη δεύτερη Κυριακή έχοντας πάντα στο πλευρό του Δημήτρη Καλαμίδα, Βασίλη Χριστόπουλο από το Διακοπτό, Γιώργο Ντίνο, Διαμάντω Καρτσωνάκη ενώ και η Μαρία Τσουκαλά φέρεται ότι θα είναι υποψήφια μαζί του εάν κατέλθει τελικά υποψήφιος.

-Από την παραφιλολογία και όλους όσους προαλείφονται για υποψήφιοι, ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 2014 είχαν καταγραφεί «31» πρόσωπα που είχαν αναζητήσει την ευκαιρία να ηγηθούν ενός ψηφοδελτίου και τελικώς ελάχιστοι ήταν αυτοί που το κατάφεραν κι από αυτούς μπήκαν στο δημοτικό συμβούλιο πέντε παρατάξεις. Ωστόσο μεταξύ των προσώπων που συζητούνται η μόνη που έχει πραγματικά δυναμική και θα μπορούσε να ηγηθεί ενός σοβαρού συνδυασμού είναι η Βάσω Ψυχράμη που μεταξύ άλλων είναι προφανές ότι έχει την υποστήριξη και δύο τουλάχιστον δημοτικών συμβούλων της παρούσας δημοτικής αρχής. Η στάση της δε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις και ιδίως στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, έδωσε «τροφή» για ακόμα περισσότερες συζητήσεις.

Στο «τραπέζι» κάθονται βεβαίως και δύο παρατάξεις εξ… αριστερών αφού η «Λαϊκή Συσπείρωση» είθισται να κατεβάζει αμιγώς δικό της ψηφοδέλτιο με τον Χρήστο Λαϊνά να είναι το πρόσωπου που όπως φαίνεται θα ηγηθεί και πάλι της παράταξης, ενώ την ίδια ώρα έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα ο Τάκης Παπακωσταντινόπουλος υποστηριζόμενος κι από τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που στις προηγούμενες εκλογές είχαν κατέλθει με επικεφαλής την Δ.Μαστραπά, υποστηριζόμενος κι από τις δυνάμεις Λαφαζάνη.