Σιωπηλή διαμαρτυρία δικηγόρων στο Αγρίνιο-Αντιδρούν στην κατάργηση Εφετείου και Πρωτοδικείου

Την αντίθεσή του με συγκέντρωση διαμαρτυρίας εξέφρασε σήμερα το πρωΐ ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρίνου, στην ενδεχόμενη κατάργφηση του Εφετείου και την μεταφορά του σε άλλη περιοχή.

Σήμερα το πρωΐ οι δικηγόροι του Αγρινίου συγκέντρωθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο και αναρτώντας πανό εξέφρασαν την αντίθεσή τους.

Χριστίνα Σταρακά: Τέρμα τα αστεία

Βολές κατά παντός υπευθύνου για τις διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τα δικαστήρια της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, εξαπολύει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής του νομού, Χριστίνα Σταρακά.

Πιο συγκεκριμένα, και εν αναμονή του τελικού σχεδίου νόμου, με βάση όσα ακούγονται τις τελευταίες ώρες, συζητείται η διατήρηση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς στο Αγρίνιο, η δημιουργία ενός κεντρικού Πρωτοδικείου με έδρα το Μεσολόγγι, και η μετατροπή του Πρωτοδικείου Αγρινίου σε περιφερειακό.

Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, η Χριστίνα Σταρακά επισήμανε: «Ως εδώ! Τέρμα τα αστεία, το κρυφτό, τα μισόλογα, και οι διαρροές!  Το Υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνει καθυστερήσεις και συνειδητά παίζει το παιχνίδι «διαίρει και βασίλευε», καθώς από μέρα σε μέρα αλλάζει τη στάση του στο θέμα, με μοναδικό σκοπό να διχάσει τους πολίτες των πόλεων της Αιτωλοακαρνανίας και να διασπάσει το μέτωπο αντίστασης απέναντι στα σχέδια του. Στο ίδιο μοτίβο και οι κυβερνητικοί βουλευτές.  Καιρό τώρα, όταν συμμετέχουν προνομιακά και εν κρυπτώ σε συσκέψεις του Υπουργείου, βγαίνουν και μας λένε ότι διατηρούνται τα δικαστήρια της Περιφέρειας μας και μετά διαβάζουμε από διαρροές στον Τύπο ότι το Υπουργείο προσανατολίζεται να καταργήσει τη μια μέρα το ένα Πρωτοδικείο, την άλλη το άλλο Πρωτοδικείο και την τρίτη και τα δύο! Φτάνει πια η κοροϊδία και ο εμπαιγμός. Είναι ξεκάθαρο ότι τους ενδιαφέρουν μόνο οι δημόσιες σχέσεις και η επικοινωνία εις βάρος των πολιτών, για να περάσουν αυτά που θέλουν στη ζούλα.»

Στον ίδιο τόνο, συνέχισε: «Δεν πρέπει να καταργηθεί κανένα Εφετείο ή Πρωτοδικείο της Περιφέρειας μας. Η ιδιαιτερότητα του ανάγλυφου της Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της χώρας, σε συνδυασμό με τον πληθυσμό του, δικαιολογεί την ύπαρξη δύο αυτόνομων Πρωτοδικείων. Στο πλαίσιο αυτό, το ίδιο παράλογη είναι και η απόφαση να υποβαθμιστεί σε περιφερειακό το Πρωτοδικείο Αγρινίου. Είναι δυνατόν, το δικαστήριο με τον περισσότερο φόρτο υποθέσεων, με τις άρτιες κτιριακές εγκαταστάσεις, που πληρεί τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια και συνυπάρχει στην έδρα του Εφετείου να μην έχει κεντρική θέση στους δικαστικούς σχηματισμούς της περιοχής ;», αναρωτήθηκε.

Όπως μάλιστα συμπλήρωσε: «Απέναντι στους τακτικισμούς και την κωλυσιεργία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Φλωρίδη, με σκοπό να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει ξεκάθαρα, για να γνωρίζουν οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, τους σκοπούς της κυβέρνησης για τα δικαστήρια της περιοχής. Τόσους μήνες που έχει ανοίξει το θέμα, δίνουμε μάχη, με δηλώσεις μας στα Μέσα, με συναντήσεις μας με φορείς, με παρεμβάσεις μας στα κατά τόπους αυτοδιοικητικά συμβούλια, ωστόσο η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο κωφεύουν προκλητικά και μας συμπεριφέρονται σαν βουλευτές β’ κατηγορίας, γιατί δεν ανήκουμε στη ΝΔ. Χρησιμοποιούμε λοιπόν κάθε μέσο που έχουμε, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να τους φέρουμε προ των ευθυνών τους.»

Κλείνοντας την τοποθέτηση της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έδωσε τον γενικό τόνο για τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες: «Γενικός ξεσηκωμός τώρα! Σε όλες τις πόλεις του νομού, όπου φιλοξενούν δικαστηριακές δομές που κινδυνεύουν με το επερχόμενο νομοσχέδιο, να αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά οι τοπικές κοινωνίες. Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Απευθύνω κι εγώ με τη σειρά μου γενικό προσκλητήριο σε όλες τις δράσεις διαμαρτυρίας που έχουν εξαγγελθεί για τις επόμενες μέρες. Θεσμικοί φορείς, σωματεία, ενώσεις, πολίτες, πρέπει να είμαστε ενωμένοι μια γροθιά, σε αραγές μέτωπο αντίδρασης και αντίστασης. Δεν υποχωρούμε μέχρι την τελική δικαίωση», κατέληξε χαρακτηριστικά.