Πρόταση για την θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος προωθεί η Περιφέρεια

Την διάθεση ποσού 600.000 ευρώ για την υποστήριξη δομών όπως Τράπεζες Τροφίμων, Κοινωνικά Ιατρεία και Κοινωνικά Φαρμακεία καθώς και άλλες παρεμφερείς δράσεις σ’ όλη την Δυτική Ελλάδα αποφάσισε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο. Νωρίτερα ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος είχε αναπτύξει τους βασικούς άξονες του σχεδίου Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας. Με βάση την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη και την εισήγηση του κ. Γεωργιόπουλου το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να  προτείνει προς την Ένωση Περιφερειών, προς την κυβέρνηση και προς τη Βουλή, να υιοθετηθεί η αρχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ως βασικού εργαλείου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και ταυτόχρονα να προωθηθούν και τ’ άλλα μέτρα στήριξης των ανέργων, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Στην εισήγηση του ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο θα ξεκινήσει μελέτη (δωρεάν) χαρτογράφησης και διαχείρισης όλων των κοινωνικών δομών σε επίπεδο Περιφέρειας ώστε να αντιμετωπιστούν επικαλύψεις και να επιτευχθεί η ορθολογική διοίκησή τους και η παροχή υπηρεσιών ποιότητας.

Σε ότι αφορά τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και σε συνεργασία με την περιφερειακή τους Ομοσπονδία, αποφασίστηκε η διοργάνωση διημερίδας στις 17 και 18 Μαρτίου με θέμα «Οικονομική κρίση, οι πολιτικές για ΑμεΑ και ο ρόλος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας».

Σε ότι αφορά τα ζητήματα υγείας τέθηκε το ζήτημα της εφαρμογής του νόμου με τον οποίο μεταβιβάζεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων που σήμερα ασκούν οι Υγειονομικές Περιφέρειες στις αιρετές Περιφέρειες. Η μεταβίβαση πρέπει, κατά το νόμο, να έχει ολοκληρωθεί έως τον προσεχή Ιούνιο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προετοιμάζεται για την υποδοχή αυτών των αρμοδιοτήτων.