Προχωρά ο διαγωνισμός στην Δ.Ε για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Τη συνέχιση του διαγωνισμού για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις 20 θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και το νότιο Κρητικό Πέλαγος με την κατάθεση των προσφορών στις 14 Ιουλίου ανακοίνωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας σε συνέδριο για τη διείσδυση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

«Αναμένουμε, ελπίζοντας σε κάτι θετικό, την έκβαση του διαγωνισμού για τα θαλάσσια οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα που λήγει στις 14 Ιουλίου», είπε ο υπουργός, διαψεύδοντας πληροφορίες και εκτιμήσεις περί νέας παράτασης στην προθεσμία υποβολής, λόγω και της οικονομικής συγκυρίας.

Ο κ. Λαφαζάνης ανέπτυξε τα οφέλη για τη χώρα από την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας, επανέλαβε τη στήριξη και προς τον αγωγό ΤΑΡ, προς την Κοινοπραξία του οποίου έθεσε ωστόσο τρία συγκεκριμένα αιτήματα και απέκλεισε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση στο χώρο της ενέργειας.

Ο "Νότιος Ευρωπαϊκός Διάδρομος" θα μεταφέρει 47 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου το χρόνο, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς την Ευρώπη.

Η επένδυση για την κατασκευή του έργου, όπως τόνισε ο υπουργός είναι 2 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από ρωσικά κεφάλαια και θα δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας.

Στις προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης, ο κ. Λαφαζάνης περιέλαβε επίσης τις ανανεώσιμες πηγές, αλλά με πιο αποτελεσματικό και επωφελή σχεδιασμό, καθώς και την αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη, "τον οποίο η κρίση καθιστά εκ νέου πολύτιμο για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας". Ο υπουργός υπογράμμισε, τέλος, ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις στην ενέργεια είναι ευπρόσδεκτες, αλλά επανέλαβε ότι "δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιήσουμε καμία δημόσια ενεργειακή μας επιχείρηση".