Πάτρα, Ιόνια, Ιταλία – Οι νέοι δρόμοι του μεταναστευτικού

Προβληματισμό προκάλεσαν τα δύο περιστατικά στο παλιό λιμάνι της Πάτρας και στη Ζάκυνθο, την Τετάρτη, οπότε και αλλοδαποί προσπάθησαν να περάσουν στην Ιταλία μέσω Πάτρας και Ιονίων Νήσων.

Το μεσημέρι της Τετάρτης στον παλιό λιμένα της Πάτρας έφτασαν τρία υπεραστικά λεωφορεία προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Πάτρα – Κεφαλονιά.

Μόνο και μόνο ο αριθμός των λεωφορείων με προορισμό το νησί στις αρχές Σεπτεμβρίου προκάλεσε εντύπωση και ευρύτερα δεν ήταν δύσκολο για τις λιμενικές αρχές να εντοπίσουν ότι αλλοδαποί επιχειρούν με αυτό τον τρόπο και με πλαστές ταυτότητες να περάσουν στην Ιταλία.

Οι πλαστές ταυτότητες τους εμφάνιζαν ως πολίτες διαφόρων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά στο βόρειο λιμάνι της Πάτρας έφτασαν 106 αλλοδαποί. 33 ήταν γυναίκες και παιδιά. Oι συλλήψεις που έγιναν ήταν 42 και αφορούσαν μεμονωμένες περιπτώσεις.

Και εκτός από τις 42 συλλήψεις στην Πάτρα έγιναν και 32 συλλήψεις στη Ζάκυνθο την ίδια μέρα.  Σύμφωνα με το Λιμενικό "στη σύλληψη τριάντα δύο (32) αλλοδαπών, προέβησαν χθες το μεσημέρι στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ζακύνθου.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στέλεχος της οικείας Λιμενικής Αρχής στο Νέο Μόλο Ζακύνθου πριν το απόπλου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου με προορισμό το εξωτερικό, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα. Από το Λιμεναρχείο Ζακύνθου που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα".

Όπως προκύπτει, η δυσκολία του να περάσουν πρόσφυγες και μετανάστες από το νέο λιμάνι της Πάτρας στην Ιταλία έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα να αναζητούνται άλλοι δρόμοι.

Λόγω της σύνδεσης της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου τους καλοκαιρινούς μήνες, με την Ιταλία, προέκυψαν και αυτά τα περιστατικά και οι προσπάθειες κορυφώθηκαν την Τετάρτη μια και τότε εκτελέστηκαν τα τελευταία δρομολόγια.

Μάλιστα αντίστοιχες προσπάθειες είχαν γίνει και προ ημερών στην Πάτρα. Την Τρίτη  συνελήφθησαν με πλαστά στο παλιό λιμάνι της Πάτρας 6 άτομα συνολικά, (3 και 3) τα οποία έφτασαν με λεωφορείο και προσπάθησαν να επιβιβαστούν στο πλοίο που θα ταξίδευε για Σάμη Κεφαλονιάς

Επίσης τις πρωινές ώρες της Τρίτης στελέχη  των Λιμενικών Αρχών Κεφαλληνίας και Λευκάδας, προχώρησαν στον εντοπισμό πενήντα οκτώ (58) αλλοδαπών και στη σύλληψη των δύο (02) αλλοδαπών διακινητών τους.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το λιμενικό, περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Λευκάδας εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της παραλίας “ΔΑΦΝΟΥΔΙ” ν. Κεφαλληνίας, σκάφος  το οποίο μετέφερε παράνομα πενήντα οκτώ (58) αλλοδαπούς, οι οποίοι αποπειράθηκαν να εξέλθουν παράνομα από τη χώρα.

Από το Λιμεναρχείο Κεφαλληνίας, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν δύο (02) αλλοδαποί, ηλικίας 25 και 28 ετών, φερόμενοι ως διακινητές".