Αϊβαλής: Κίνητρα αντισεισμικής θωράκισης από την Πολιτεία

Με έμψυχο δυναμικό, επιστημονική γνώση και προτάσεις είναι έτοιμο να συμβάλει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας στην αντισεισμική θωράκισης μιας ιδιαίτερα σεισμογενούς περιοχής, λέει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Βασίλης Αϊβαλής.

Με αφορμή την τοποθέτησή του στην πρόσφατη ημερίδα που οργανώθηκε για την αντισεισμική θωράκιση, ο Βασίλης Αϊβαλής έθεσε ως προτεραιότητες την παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες των κτιρίων για αντισεισμική θωράκιση, αλλά και τον προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων.

Το 81% των κτιρίων στην Αχαΐα είχε κατασκευαστεί πριν από το νέο αντισεισμικό κανονισμό του 1985, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ηλεία ήταν 71%.

Η Πολιτεία, σύμφωνα με τον Βασίλη Αϊβαλή, «πρέπει να δώσει κίνητρα, ώστε οι ιδιοκτήτες του δομημένου περιβάλλοντος να προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων τους».

Οπως εξηγεί, τα κίνητρα αυτά δεν θα πρέπει να είναι μόνο φορολογικά, αλλά θα πρέπει να είναι και δράσεις άμεσης χρηματοδοτικής ενίσχυσης.

Μάλιστα, καταθέτει και πρόταση, με δεδομένο όπως λέει ότι «το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ιδιαίτερα περιορισμένο».

Οσον αφορά στον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το ΤΕΕ, ο Βασίλης Αϊβαλής λέει ότι εδώ και καιρό έχει προχωρήσει στη δημιουργία, στελέχωση και κατάλληλη κατάρτιση ενός μητρώου εθελοντών μηχανικών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Πέραν όμως από αυτά, συνεχίζει, «οφείλουμε πρώτα από όλα να αξιοποιήσουμε τη γνώση, αλλά και τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεση μας μέχρι σήμερα».