ΚοινοΤοπία: Η πολιτεία οφείλει να νομοθετεί ίσα δικαιώματα για τα ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια

Η ανακοίνωση της ΚοινοΤοπία για το Σύμφωνο Συμβίωσης έχει ως εξής: 

"Παρότι από το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνεται ότι «οι οικογενειακοί δεσμοί δε δημιουργούνται μόνο μέσα από τον γάμο, αλλά και μέσα από άλλες σχέσεις αναγνωρισμένες από τον νόμο ή μη» η επιφυλακτικότητα της κυβέρνησης να νομοθετήσει ίσα δικαιώματα μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών έστω στο Σύμφωνο Συμβίωσης είναι εμφανής.

Πλήρη πρόσβαση σε όλα τα περιουσιακά και κληρονομικά δικαιώματα, αλλά αποκλεισμό από τον γάμο ή την κοινή υιοθεσία προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη σύναψη Συμφώνου Συμβίωσης και από ομόφυλα ζευγάρια.

Το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής τροποποιεί τον ισχύοντα νόμο, επτά χρόνια μετά την ψήφισή του, για τα ετερόφυλα ζευγάρια, ενώ η κατάρτισή του κρίθηκε αναγκαία μετά την καταδίκη της Ελλάδας, προ ενάμισι έτους, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι δεν επέτρεπε τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Στο σύμφωνο συμβίωσης τόσο τα ομόφυλα όσο και τα ετερόφυλα ζευγάρια, σε περίπτωση συμφώνου συμβίωσης, αποκτούν ίδια εργασιακά, συνταξιοδοτικά, κληρονομικά, αλλά και φορολογικά δικαιώματα. Τα ακριβή δικαιώματα όπως ειπώθηκε θα προσδιοριστούν εντός εξαμήνου, με προεδρικό διάταγμα που θα εκδώσει ο υπουργός Εργασίας.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και η ΛΟΑΤ κοινότητα (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά άτομα) κρίνουν ελλιπή τα άρθρα του νομοσχεδίου για την ισότητα μεταξύ ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου εν έτει 2015.

Η Κοινο_Τοπία θεωρεί ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση και συζητούνται σήμερα και αύριο στη βουλή βρίσκονται προς τη θετική κατεύθυνση και συμπληρώνουν το πρώτο βήμα που έγινε προ επτά ετών με το πρώτο νομοθέτημα του Συμφώνου Συμβίωσης.

Είναι καιρός όμως να ολοκληρωθεί η προσπάθεια εξίσωσης των δικαιωμάτων των ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών και ως προς την υιοθεσία παιδιών όπως έχει γίνει ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να νομοθετεί με κριτήρια τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες και τα διεθνή πρότυπα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και να διευκολύνει δύο πρόσωπα να ασκούν το θεμελιώδες δικαίωμα να διαμορφώνουν τη ζωή τους καθ’ ολοκληρίαανεξάρτητα του σεξουαλικού προσανατολισμού τους."