Μπάκας για το πρόγραμμα «Σπίτι ΜΟΥ»: Άνθρακες ο θησαυρός

«Το πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα “Σπίτι ΜΟΥ”, δεν σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει κατοικίες, αλλά φθηνά στεγαστικά δάνεια για όσους πληρούσαν τις προδιαγραφές των τραπεζών και τα κριτήρια που έθετε αυτό.

Επιπλέον, όμως, δεν εισακούστηκαν οι συνεχόμενες παρεμβάσεις για τη διεύρυνση των δικαιούχων και την αλλαγή των κριτηρίων στην περιφέρεια. Φερ’ ειπείν, όσον αφορά τις περιοχές της Περιφέρειας, είχε προταθεί η χορήγηση χαμηλότοκου δανείου να μην αφορά μόνο την αγορά, αλλά και την ανέγερση κατοικίας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 40.000, από τον αριθμό αυτόν 23.875 έλαβαν προέγκριση και μόλις οι 9.378 προχώρησαν στο στάδιο της έγκρισης. Με άλλα λόγια, οι 3 στους 4 ενδιαφερόμενους έμειναν εκτός προγράμματος, ενώ μόνο το 6% των δανείων έχει εκταμιευθεί σε 4 μήνες. Το μέσο δάνειο που εγκρίθηκε είναι 105.000 ευρώ, που δεν μπορεί να καλύψει την αγορά μιας αξιοπρεπούς οικογενειακής κατοικίας. Τούτων δοθέντων, “άνθρακες ο θησαυρός”.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εφαρμογή μέτρων φθηνού δανεισμού, και μάλιστα μικρής κλίμακας με βάση τις σημερινές ανάγκες, δεν μπορούν να αποτελούν την “ναυαρχίδα” στεγαστικών πολιτικών μιας χώρας που είναι “πρωταθλήτρια” του κόστους στέγασης, και στην οποία απαιτείται ένας ολόκληρος μισθός για τη μίσθωση οικογενειακής κατοικίας.

Πολύ περισσότερο, όταν η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν διαθέτει κοινωνικές κατοικίες».

*Πολιτευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ