Όλοι οι Έλληνες θα δηλώσουν το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων

Πλήρης έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων για κάθε Έλληνα και ποινολόγιο "μαλακό" για όποιον εντοπίζεται για πρώτη φορά αλλά σκληρό σε [ερ'ι[τωση υποτροπής ετοιμάζει το υπ. Οικονομικών.

Το πρώτο αφορά τη διενέργεια εκτεταμένου ηλεκτρονικού ελέγχου «πόθεν έσχες» μέσω της ανάπτυξης συστημάτων που θα διασταυρώνουν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν όχι μόνο στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και σε άλλες βάσεις δεδομένων δημόσιων υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό θα επανασχεδιαστεί το έντυπο Ε1 (φορολογική δήλωση) και θα κληθούν όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως επαγγέλματος να δηλώσουν όλα τα κινητά περιουσιακά τους στοιχεία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις.

Το δεύτερο αφορά στην απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών, καθώς και το νέο ποινολόγιο της Εφορίας που θα βασίζεται σε μία μορφή «πόιντ σύστεμ» όπου οι ποινές και τα πρόστιμα θα συνδεθούν με τη βαρύτητα και συχνότητα των φορολογικών παραβάσεων.

Στα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που εξετάζονται περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές των πολιτών, με στόχο τον καθημερινό έλεγχο των συναλλαγών και την άμεση απόδοση του ΦΠΑ.

Στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αναμένεται να συμβάλει και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το ηλεκτρονικό σύστημα TAXISnet του υπουργείου Οικονομικών. Το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης