Τριπλό χαστούκι από τον οίκο Moody΄s στις Κυπριακές Τράπεζες

κυπρος

   Η Moody’s μετά την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας , υποβάθμισε την αξιολόγηση και σε 3 Τράπεζες . Της Τράπεζας Κύπρου σε Caa2 από Caa1 , της Λαικής σε Caa2 από Caa1 και της Ελληνικής Τράπεζας σε Caa2 από B3 , θέτοντας αρνητικό " outlook " και για τις τρεις τράπεζες.

   Όπως αναφέρει ο οίκος, η υποβάθμιση των 3 κυπριακών τραπεζών είναι συνέπεια της προηγούμενης υποβάθμισης στις 10/1 της κυπριακής οικονομίας εξαιτίας της αβεβαιότητας για την εφαρμογή του πακέτου διάσωσης της χώρας. Θα πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους, λόγω αυξημένων επισφαλιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Το κεντρικό σενάριο του Οίκου ανεβάζει το κεφαλαιακό έλλειμμα στα 8 δις ευρώ. 

   Οι τράπεζες με την σημερινή κατάσταση της οικονομίας , θα αδυνατίσουν να αντλήσουν το ποσό αυτό μόνες τους , άρα θεωρείται βέβαια η κρατική παρέμβαση και η αντίστοιχη αύξηση του δημόσιου χρέους. Τα 8 δις αντιστοιχούν περίπου στο 50% του ΑΕΠ. Άλλα 1,8 δις (10% του ΑΕΠ) ήδη δόθηκαν στην Λαϊκή η οποία κρατικοποιήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού. 

   Τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Κύπρου μπορεί να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος στο 140 τοις εκατό του ΑΕΠ.  Τέλος οι Moody’s εκφράζουν την ανησυχία ότι θα πιεστεί η ρευστότητα στην αγορά, λόγω εκροής καταθέσεων από το σύστημα, με αβέβαιο το μέλλον της οικονομίας. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης