Το ΔΝΤ θέλει και νεα διαγραφή του ελληνικού χρέους αφού δεν το θεωρεί βιώσιμο

ΔΝΤ και ΕΕ διαφωνούν πλέον ανοικτά και καθημερινά για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με τους Financial Times το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προκρίνει ως αξιόπιστη λύση ένα «γερό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σενάριο το οποίο απορρίπτουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αφού συνεπάγεται απώλειες για τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι, χωρίς κάποιου είδους διαγραφή, το ελληνικό χρέος θα φθάσει το 2020 το 150% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της εκτιμά ότι τη συγκεκριμένη ημερομηνία του ελληνικό χρέος δεν θα ξεπερνά το 140% του ΑΕΠ. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία (αναφορικά με τις εκτιμήσεις), οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να καταλήξουν σε κάποιο σχέδιο για τη μείωση του ελληνικού χρέους».

«Αν ο στόχος (του 120%) μετατεθεί για το 2022, θα είναι πιο εύκολο για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταρτίσουν ένα σχέδιο, αφού αυτό θα αφορά μόνο τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα δεν απέφεραν τίποτε, ούτε και θα αποφέρουν. Και υπενθυμίζει ότι δεν μπορεί να δανειοδοτεί κρατικά χρέη όταν τα μέτρα που λαμβάνονται δεν οδηγούν σε εξυγίανση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης