Πρωτοφανής και επώδυνη ασφυξία στον ελληνικό τουρισμό το 2012

Ελληνικός Τουρισμός

Βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Είκοσι τουλάχιστον μεγάλοι tour operators της Ευρώπης σταμάτησαν να στέλνουν προκαταβολές έναντι συμφωνιών τους στα ελληνικά ξενοδοχεία επιδεινώνοντας δραματικά την ασφυξία του κλάδου. Οι τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού επικαλούνται την πιθανότητα επιστροφής στην δραχμή και την πολιτική αστάθεια στην χώρα. Δηλώνουν δε ότι θα πληρώνουν είτε με την ολοκλήρωση κάθε συμφωνίας, είτε με την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ τον Μάιο όλοι οι τουριστικοί δείκτες στην χώρα κάνουν πρωτοφανή βουτιά. Μόνον στα επαγγελματικά σκάφη τουρισμού οι κρατήσεις των είναι μειωμένες κατά 30%. Μάλιστα είναι ζήτημα χρόνου στο Αιγαίο να κυριαρχήσει η... τούρκικη σημαία. Η Ελλάδα έχει στόλο από 600 τουριστικά σκάφη, ενώ η Τουρκία στόλο από 3.200..!

Να σημειωθεί ότι ο ελληνικός τουρισμός πλήττεται από την αποχώρηση μεγάλων αεροπορικών εταιρειών (χάνονται οι απευθείας πτήσεις προς ΗΠΑ και Ασία), από την κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού λόγω των πανάκριβων καυσίμων (δεν υπάρχει εσωτερική μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ καταργούνται πολλές ακτοπλοϊκές γραμμές), το πανάκριβο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και από την κακή δημοσιότητα που έχει η χώρα τον τελευταίο καιρό. Η μείωση στις κρατήσεις στα περισσότερα ξενοδοχεία της χώρας, ξεπερνά το 50%.

Μοναδική χαραμάδα στην τουριστική Ελλάδα του 2012 είναι η αυξανόμενη προσέλευση τουριστών, μέσω των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους. Σε πολλά περιφερειακά αεροδρόμια η αύξηση είναι σημαντική σε σχέση με πέρυσι.

Με δεδομένο ότι τα ξενοδοχεία πληρώνουν το χαράτσι ακινήτων(!), δεν έχουν πρόσβαση στο Τραπεζικό σύστημα, μειώνεται η κίνηση, έχει πληγεί και ο κοινωνικός τουρισμός, η διακοπή της καταβολής των προκαταβολών από το εξωτερικό, μοιάζει να είναι καταστροφική.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης