Πρωτοφανής επίθεση στο ευρώ

Οι αγορές δεν στοχεύουν πια κράτη αλλά ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης μεταδίδεται πλέον σε όλες τις χώρες της πλην της Γερμανίας. Η προσπάθεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της ΕΚΤ να περιοριστεί η κρίση εμπιστοσύνης - διότι περί αυτής πρόκειται - στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία δεν ήταν ούτε αποφασιστική ούτε πειστική. Και η ανάμιξη του ΔΝΤ εν τέλει αποδεικνύεται μάλλον επιβαρυντική της κατάστασης. Η Ιταλία έχει ήδη μπει στο στόχαστρο των αγορών.

Ακολουθεί πλησίστια η Ισπανία, ενώ στο βάθος διακρίνεται ο μεγάλος στόχος, που είναι η Γαλλία. Το ευρώ και δευτερευόντως οι μετοχές πληρώνουν την προσώρας προδιαγραφόμενη ως νομοτελειακή επιμόλυνση της ευρωζώνης.

Παρεμπιπτόντως, ενώ η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις μεγάλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλία και Ισπανία) που προσπαθούν, μάταια προς το παρόν, να ανακόψουν την αύξηση του κόστους δανεισμού τους σε επίπεδα ασύμφορα, η Σλοβενία εδώ και ημέρες προσπαθεί να «διαπραγματευθεί» την εκτίναξη του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου της πάνω από το 7%. Ακριβέστερα, το επιτόκιο ξεπέρασε το θεωρούμενο ως απαγορευτικό για εξωτερικό δανεισμό όριο 7% από τις 9 Νοεμβρίου.

Στις 11 του μηνός έφθασε στο ύψος-ρεκόρ 7,77% για τη μικρή πρώην Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, η οποία είναι το πλουσιότερο από τα νέα μέλη της ευρωζώνης. Σήμερα το επιτόκιο του σλοβενικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 7,249% και η κυβέρνηση της Λουμπλιάνα ανακοίνωσε περιχαρής ότι «ελέγχει την κατάσταση» και ότι δεν πρόκειται να ζητήσει διεθνή δανειακή βοήθεια.

Δεν τα κατάφερε η Ισπανία

Εν πάση περιπτώσει, μακάρι το νέο πρόβλημα της ευρωζώνης να ήταν το κόστος δανεισμού της Σλοβενίας. Η «εξέλιξη» που προκάλεσε τη βίαιη υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ και επιτάχυνε τις ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν η αδυναμία της Ισπανίας να απορροφήσει 3,5 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία 12μηνων και 18μηνων ομολόγων που είχε ως στόχο. Παρά το ότι το επιτόκιο των ετησίων ομολόγων εκτινάχθηκε στο 5,022% από 3,608% που ήταν στην προηγούμενη έκδοση της 18ης Οκτωβρίου.
Τα επιτόκια των 10ετών ισπανικών ομολόγων ανήλθαν σήμερα στο 6,27%, μια ανάσα από το ρεκόρ του 6,29% του περασμένου Ιουλίου ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας το spread (η διαφορά με τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους) έφτασε τις 452 μονάδες βάσης. Χθες η Ιταλία κατέβαλε υψηλότατο τίμημα δανεισμού καθώς διέθεσε για πρώτη φορά την τελευταία 15ετία ομόλογα πενταετούς διάρκειας με επιτόκιο 6,3%, ενώ σήμερα το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της ιταλικής κυβέρνησης ξεπέρασε πάλι το 7%.

Η Γαλλία και το «ΑΑΑ»

Το γαλλικό spread έφθασε τις 175 μονάδες βάσης, ενώ το βελγικό σκαρφάλωσε στις 293 μονάδες. Πέρα από τη διευρυνόμενη διαφορά δανεισμού της Γαλλίας και της Γερμανίας, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Παρίσι έχει να κάνει με την οιονεί βεβαιότητα (έτσι όπως βαίνουν τα πράγματα) της απώλειας του τριπλού Α σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική αξιολόγησή της από τους διεθνείς οίκους.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης